Archief

Wild Things – beestachtige sculpturale keramiek
12 mei t/m 10 september 2017

Bij Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen ging het er deze zomer wild aan toe. De tentoonstelling “Wild Things” toonde sculpturaal werk gemaakt door hedendaagse kunstenaars uit Nederland en de rest van Europa. Al het getoonde werk was geïnspireerd op wilde, beestachtige zaken. Van dieren, tot insecten, tot monsters en andere kruipende wezens.


Krenten uit de pap – hoogtepunten uit de collectie Doensen
20 januari t/m 7 mei 2017

In september 2016 kreeg Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen een enorme schenking van Pieter Doensen. Ruim 1300 keramische kunstwerken. Met internationale en nationale hedendaagse kunst, van autonoom werk tot design voor bekende porselein fabrieken. De collectie begint in 1950 en loopt ongeveer tot en met de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze laat de belangrijkste ontwikkelingen en kunstenaars van de hedendaagse Nederlandse en Europese keramiek zien. “Krenten uit de pap” toonde de hoogtepunten uit deze imposante collectie.


Dutch Design – Top ontwerpen in keramiek
30 september t/m 15 januari 2017

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen organiseerde een expositie rondom Nederlandse ontwerpen uitgevoerd in keramiek. Deze tentoonstelling liet een dwarsdoorsnede zien van Nederlands keramisch design. Met werk uit meerdere generaties ontwerpers. Een aantal exposanten brengen een hommage aan Nederlandse folklore. Sommige designers knipogen naar de wegwerpcultuur, anderen flirten met vreemde culturen. Bij alle objecten staat het spelen met vorm en functie centraal, van eindeloze variaties op geometrische vormen tot reproducties van organische vormen zoals bloemen, knoflookbollen of konijnenoren.


Céramique Botanique – Tere bloemblaadjes van teer porselein
27 mei t/m 25 september 2016

De schoonheid van de natuur kan overweldigend zijn. Bloemen, bladeren, knoppen en zaaddozen hebben de meest wonderlijke vormen. Niet voor niets inspireren deze al tijdenlang kunstenaars en worden ze door hen vereeuwigd op het doek, papier of zoals in deze expositie, in klei.


“Tea is hot” – Hippe en klassieke theekommen
15 januari t/m 22 mei 2016

Een imposante tentoonstelling met 300 theekommen gemaakt door 97 exposanten uit Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten. Deze expositie liet zien dat thee van alle tijden en van alle landen is.
Met traditioneel werk van pottenbakkers uit Korea en Japan en eigenwijs keramisch werk van Westerse keramisten. Grote namen zoals Claude Champy (F), Rebecca Harvey (GB), Tomoo Hamada (JP), Tineke van Gils (NL) Frits Roβmann (D) en Petra Bittl (D) waren vertegenwoordigd. Naast hen lieten nog vele anderen zich inspireren door de klassieke vormen en vertaalden deze naar eigentijdse variaties op de theekom. Het werk van álle kunstenaars in deze expositie bewijst dat thee hip en ’hot’ is!


 “Méér kunst van het decoreren” – Kunstenaars delen hun geheimen
18 september 2015 t/m 10 januari 2016

Keramiekcentrum Tiendschuur organiseerde wederom een bijzondere expositie rondom keramische kunst. Deze keer was het een tentoonstelling naar het gelijknamige boek “Méér kunst van het decoreren”. Dit is de tweede editie van het succesvolle boek: “De kunst van het decoreren”. Het boek en deze expositie toonden een bloemlezing van de geheimen die keramisten tussen 2010 en 2014 aan het vakblad “Klei” onthulden en die in 2014 in het boek verschenen. Het is een (ver)wonderlijke verzameling van zeer uiteenlopende technieken die de keramisten zelf ontwikkelden en bereid waren te delen met het publiek. 18 kunstenaars uit 8 verschillende landen toonden verbluffende staaltjes vakmanschap. Na het boek was dit een eenmalige kans dit werk bij elkaar én in het echt te zien.


Passie – Het lijdensverhaal in klei – Moderne keramische kunst over het passieverhaal
24 april t/m 13 september 2015

Het Keramiekcentrum Tiendschuur presenteerde ter gelegenheid van de vijfjaarlijkse Passiespelen in Tegelen twee exposities die gewijd waren aan het passieverhaal. Eén kleine historische presentatie en een expositie met keramische kunstwerken van gerenommeerde moderne kunstenaars uit  Nederland en België. Vol overgave zijn deze kunstenaars met het lijdensverhaal aan de slag gegaan en hebben het volgens hun persoonlijke interpretatie verbeeld in klei. Het resultaat was het passieverhaal van vandaag, met liefde, bloed, zweet, tranen en een knipoog!


Groeten uit Amsterdam – Keramische kunst van de Rietveldacademie
16 januari t/m 12 april 2015

Deze expositie toonde recent werk van tien succesvolle kunstenaars die ooit aan de Rietveldacademie studeerden. Niet iedereen koos de richting keramiek. Sommigen studeerden grafische vormgeving of volgden de lerarenopleiding. Tegenwoordig hebben ze allemaal succes met hun keramische werk. Hun stijlen lopen sterk uiteen: van verfijnd uitsnijwerk in porselein tot stoer expressief boetseerwerk en van abstracte, geometrische objecten tot elegante, gekleurde sculpturen.


Vrije Vormen – Keramische sculpturen
19 september 2014 t/m 11 januari 2015

Deze expositie ging voorbij de gebruikelijke keramische vormen. Negen gerenommeerde keramisten uit binnen- en buitenland tonen sculpturaal werk dat overwegend abstract is. Soms zijn de inspiratiebronnen nog te herkennen. Bepaalde kunstwerken doen denken aan wonderlijke zaken zoals futuristische wetenschap, maanlandschappen of onderwaterwerelden. Andere herinneren aan sprookjes of verbeelden pure poëzie. Vrije Vormen laat een glimp van de oneindige mogelijkheden zien die keramiek te bieden heeft.


“Barstens Mooi!” internationale raku
16 mei t/m 14 september 2014

In deze expositie stond raku stoken centraal. Bij raku wordt keramiek roodgloeiend uit de oven gehaald, door de snelle afkoeling barst het glazuur. Het resultaat is een prachtig craquelé. De exposanten laten zien hoe zij deze techniek naar hun hand hebben gezet. Zij benutten rook en barsten enthousiast om hun werk te verfraaien. Deze expositie laat zien dat barsten niet het begin van het einde zijn, maar juist de finishing touch die keramiek op mooie wijze vervolmaakt.


Panta Rhei, solo-expositie van topkeramist Johan van Loon
18 januari t/m 11 mei 2014

Een solotentoonstelling ter ere van Johan van Loon. Deze eenmansexpositie werd georganiseerd ter gelegenheid van de 80e verjaardag die hij in 2014 hoopt te vieren. Een mooie gelegenheid om terug te blikken op zijn bijna 60-jarige carrière. In zijn loopbaan geniet één materiaal zijn voorkeur: porselein. Zijn onbevangen, experimentele, bijna spelende manier van werken bracht hem tot grote hoogten, met solo-exposities in binnen en buitenland. Zijn werk bevindt zich in de collecties van meer dan 20 grote musea wereldwijd. Hij bekleedde gastdocentschappen en maakte ontwerpen voor grote porseleinmerken zoals Rosenthal.

Johan van Loon (1934) begint zijn carrière in Amsterdam. Aan het Instituut voor kunstnijverheidsonderwijs, de huidige Rietveld Academie, studeert hij van 1952 tot 1956 textiele vormgeving. Dat zijn vader bij de KLM werkt komt erg goed uit, zo kan Johan onbeperkt gratis reizen en dat doet hij volop, voor studiereizen en later lessen in keramiek. Zijn interesse voor keramiek wordt gewekt in 1958. Hij volgt lessen bij onder meer Lucie Rie in Londen, Stig Lindberg in Stockholm en Kylikki Salmenhaara, ontwerper voor de Arabia in Helsinki.


“Salt & Potter”, eigentijdse zoutglazuren
28 september 2013 t/m 12 januari 2014

Dat keramiek ook pit kan hebben was te zien tijdens deze expositie, met eigentijdse zoutgeglazuurde keramiek. Deze gezouten keramiek komt uit alle windstreken van Europa en Australië. De tentoonstelling laat werk zien van veertien eigentijdse keramisten die allemaal houden van pittig, oftewel zout.Extra pikant zijn de baardmankruiken met portretten van president Obama en Queen Elisabeth van de Noord-Ierse keramist Peter Meanley. De keramisten voor deze expositie zijn geselecteerd in samenwerking met gastconservator Joop Crompvoets. De moderne zout geglazuurde keramiek is heel wat anders dan de traditionele Keulse pot waarin oma haar groente bewaarde. Deze hedendaagse zoutgeglazuurde keramiek laat zien dat zout niet alleen pit geeft aan het eten maar dat het ook heel mooi kan zijn. Deze expositie was een samenwerkingsproject tussen het Töpfereimuseum Langerwehe, Duitsland en Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.


“Young Clay”, eigenwijze  Engelse keramiek
1 juni  t/m 22 september 2013

Een overzichtsexpositie van vernieuwend eigenzinnig talent uit Engeland.De exposanten verkennen elk op eigenwijze manier de mogelijkheden van klei. Ze laten zich inspireren door cultuur, tradities en de natuur. Ze werken met uiteenlopende vormen en technieken, van slibgoed tot  gietvormen. Van rijkelijk vloeiende glazuren tot huiden zoals alleen de natuur die kan maken. Wat hen verbindt is hun persoonlijke stempel dat ze in de klei drukken en de vrijheid waarmee ze het materiaal hanteren.


Op een bedje van Klei
22 maart t/m 11 augustus 2013

Expositie Aspergeschalen van verzamelaar en topkok Herman van Ham.
Uit zijn collectie zijn een kleine 80 schalen te zien uit alle windstreken van Europa, van grote serviesmerken tot handgemaakte unica.


Partners in klei: samen keramiek maken
9 januari t/m 26 mei 2013

Deze tentoonstelling had als uitgangspunt mensen die samenwerken in de klei. Dit zijn partners, collega’s of echtgenoten. Deze partners in de klei komen uit Nederland, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Tsjechië. Het oudste stel werkt al meer dan 50 jaar samen in de klei, het jongste een paar jaar. Deze expositie toont werk variërend van robuust hout gestookt steengoed tot hip design porselein. De vormen van samenwerking lopen uiteen van beide naast elkaar keramiek maken tot samen aan één object werken.


Klinkende Klei: keramische muziekinstrumenten
6 oktober 2012  t/m 13 januari 2013

Hedendaagse en historische muziekinstrumenten van klei uit alle windstreken van de wereld. Deze tentoonstelling toonde de imposante collectie van mevrouw Ilse Schutz: ruim 500 keramische muziekinstrumenten. Zij schonk haar collectie aan het Pottenbakkersmuseum in Raeren (B). Ook exposeren  9 hedendaagse keramisten uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Zij maken trommels, xylofoons, hoorns, violen, draaiorgels en fluiten. Uitgevoerd in diverse technieken en stijlen. Het resultaat is een verbluffende variëteit aan verschijningsvormen.Geert Jacobs uit Milsbeek bouwde zelfs een compleet draaiorgel van keramische pijpen.


Keramiek om van te smullen : Hedendaagse gebruikskeramiek, uit Frankrijk
23 juni t/m 30 september 2012

In het kader van de Floriade 2012 toont deze expositie keramiek die bedoeld is om te gebruiken, om van te eten of om uit te drinken. Maar niet alleen de maag wordt hier verwend, deze voorwerpen zijn een traktatie voor de ogen. Deze expositie is een bloemlezing van de hedendaagse Franse gebruikskeramiek, met de meest uiteenlopende verschijningsvormen.


Het keramische bedje voor de asperge
30 maart t/m 26 augustus 2012

Collectie van Aspergeschalen – verzamelaar: topkok Herman van Ham. “Al zijn enkele aspergeschalen nóg zo bijzonder, ik koop ze om ze te gebruiken.” Herman van Ham, gepassioneerd en gepensioneerd topkok van Hostellerie De Hamert heeft een gevarieerde collectie aspergeschalen bij elkaar verzameld.


Jubileumtentoonstelling  “Bloemen voor mijnheer Goossens”
23 maart  t/m 10 juni 2012

75 jaar pottenbakkersmuseum, 75 jaar Tegelse keramiek, tijd om een ode te brengen aan de initiator van dit alles: George Goossens. Hij was mede-directeur van het grof-keramische bedrijf Russel-Tiglia.
De jubileum tentoonstelling liet zien hoe het allemaal begon, het museum en het atelier. Hoe de Tegelse keramiek nieuw leven werd ingeblazen. Hoe kunstenaars, waaronder Corneille, Karel Appel en Anton Rooskens, geïnspireerd raakten in Tegelen. De expositie toont werk dat nooit eerder te zien was én de vertrouwde topstukken. Met het allereerste werk tot en met het werk dat sindsdien nog altijd in deze stijl en traditie wordt gemaakt. Dit alles onderstreept dat mijnheer Goossens postuum op zijn minst een bloemetje verdient.


Benefit tentoonstelling voor ‘Gebroken Aarde’, met Japanse keramiek uit het getroffen dorp Mashiko
10 december 2011 t/m 11 maart 2012

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een aardbeving. Ook het wereldberoemde pottenbakkersdorp Mashiko, ongeveer 90km ten noordoosten van Tokyo…In één klap raakten de pottenbakkers hun woningen, ateliers en  kostbare ovens kwijt of werden deze onherstelbaar beschadigd. Het dorp kent een 10.000 jaar oude keramiektraditie, deze geniet samen met de keramisten uit dit dorp hoog aanzien in Japan.Ken Matsuzaki is een van de meest bekende Japanse pottenbakkers ter wereld, maar hij is niet iemand die op zijn roem teert. Steeds opnieuw stelt hij zijn eigen keuzes ter discussie. Juist door terug te gaan naar de roots van de Japanse keramiek, wil hij zijn eigen ‘lied’ vinden.


La Borne, het Franse mekka van de keramiek
10 september t/m 4 december 2011

La Borne is een uniek dorp in het hart van Frankrijk. Rondom dit dorp leven en werken een kleine 65 keramisten. De expositie toonde werk van 15 zorgvuldig geselecteerde keramisten die een dwarsdoorsnede tonen van het bonte palet van het keramistendorp, La Borne. Hun werk varieert van traditioneel tot modern, van houtoven, raku tot zoutglazuren.  Van gebruiksgoed tot sculpturaal werk. Van oudsher woonden en werkten hier relatief veel pottenbakkers.  De keramiekproductie viel in de zestiger jaren van de 20e eeuw bijna stil, maar 10 jaar later bliezen een aantal enthousiaste kunstenaars de oude tradities nieuw leven in. Sindsdien is het dorp is als een magneet voor elke liefhebber én vervaardiger van keramiek. La Borne is het Franse mekka van de keramiek.


Breekbare Waar,  Nicolas Dings
29 mei t/m 4 september 2011

Nicolas Dings (1953) is terug in Tegelen. Sinds hij naar Amsterdam vertrok heeft hij naam gemaakt als kunstenaar. Hij exposeerde in binnen- en buitenland, plaatste beelden in het hele land, waaronder het indrukwekkende Spinoza-monument voor de stad Amsterdam. Het werk van Nicolas Dings is een combinatie van schilder- en beeldhouwkunst, een smeltkroes van tekens, symbolen en  thema’s uit de kunstgeschiedenis en de actualiteit. In zijn kunst wordt degelijk vakmanschap gekoppeld aan een vette knipoog naar de samenleving. Niets is wat het lijkt. De ‘breekbare’ waar (-heid) staat centraal in zijn beelden.


Spelen met Vuur,   Wim Hos & Siegfried Gorinskat
27 februari t/m 22 mei 2011

Een tentoonstelling ter nagedachtenis aan Wim Hos & Siegfried Gorinskat.
Twee keramisten van betekenis, twee keramisten die speelden met vuur en daarmee prachtige resultaten behaalden in hun werk. Onder spelen met vuur wordt verstaan vuurtje, ovens stoken en de potten roodgloeiend uit de oven halen. Twee keramisten die beslist niet mogen worden vergeten. Zij waren beide werkzaam in Zuid-Limburg.  Beide leerden zich zelf het vak als autodidact, beide werkten ze ruim 20 jaar met keramiek  en hebben hun sporen verdiend middels diverse prijzen. Deze expositie toont werk uit hun beginperiode, hun inspiratie bronnen, de hoogtepunten uit hun carrière en hun laatste werk.


“Gedichten van klei”,  Hedendaagse slibgoed schilderingen
19 december 2010 t/m 20 februari 2011

In samenwerking met de vereniging Terre et Terre, organiseert Keramiek Centrum Tiendschuur Tegelen deze tentoonstelling. Terre et Terre is een vereniging van keramisten van de Midi Pyrenées en maakt elk jaar een prachtige tentoonstelling van vooraanstaande keramisten uit Frankrijk en Europa. Telkens wordt een ander thema gekozen als kapstok voor een expositie. De exposities van Terre et Terre reizen normaliter alleen door Frankrijk, dit jaar is voor het eerst een Terre et Terre tentoonstelling in het buitenland te zien en wel in Nederland, in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.