Nu"More organics"

Organische keramiek

t/m 19 september 2021

Het museum is weer open, bezoek de expositie.
Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen toont vanaf 20 januari een nieuwe expositie met als thema organische keramische kunst. Over de natuur die schoonheid biedt, verwondering en troost. Dat laatste kunnen we in deze tijd goed gebruiken. De geruststellende aanblik van de natuur die ondanks alles doorgaat. Bladeren die verkleuren en eraf vallen, de knoppen die in het voorjaar weer zullen uitlopen en ons dan weer verwennen met bloemen, bladeren en vruchten in de meest wonderlijke vormen. De schoonheid van de natuurt kan overweldigend zijn en is al eeuwenlang een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Laat je inspireren, beroeren en troosten door de prachtige vormen uit de natuur vastgelegd in keramiek door kunstenaars uit binnen en buitenland. Ondanks dat de musea nog gesloten zijn is de expositie wel al virtueel te bezoeken op de website van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen."De andere Tegelse Passie"


Wat veel bezoekers van de Passiespelen niet weten is dat Tegelen een andere, nog grotere passie heeft… namelijk de keramiek.

Tegelen is letterlijk uit de klei gegroeid. Hier zijn 2 miljoen jaar geleden dikke kleilagen afgezet door rivieren. Met deze klei werden, door de eeuwen heen, veel producten gemaakt. Ongeveer 100 na Chr. maakten de Romeinen hier een soort platte dakpannen. Deze noemden ze Tegulae. Hieraan dankt Tegelen haar naam. Tegelen groeide uit tot een echt pottenbakkersdorp. Er was veel werkgelegenheid in de talloze pottenbakkerijen en keramische fabrieken. Tussen 1920 en 1960 was 80% van de Tegelse bevolking werkzaam in de keramische industrie.
Deze Tegelse arbeiders speelden in hun vrije tijd mee in de passiespelen. In de keramische werkplaatsen werden souvenirs gemaakt voor elke editie van de spelen. En zo komen twee passies van Tegelen bij elkaar.
Meer weten over die andere Tegelse passie?
Bezoek Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen en ontvang €1,50 korting op de entreeprijs met het Passiespelen ticket.Lees meer...