Nu


"Als gegoten"

De kunst van het klei gieten

25 september 2020 t/m 17 januari 2021

Gieten met klei in al haar facetten. Een selectie kunstenaars uit binnen- en buitenland laat zien hoe veelzijdig deze techniek kan zijn. Met een enorme inventiviteit hanteren zij dit proces. Hun werk loopt uiteen van bijzonder speels tot technisch en van strak design tot organisch en grillig. Zij bewijzen dat met deze reproductiemethode zeer originele en unieke kunstwerken kunnen worden gemaakt.

Oorspronkelijk is de techniek van het gieten van klei bedoeld om sneller keramiek in serie te produceren. Grote oplages met exact dezelfde vormen. Waarvan de gietranden en de sporen van de makers zorgvuldig worden weggewerkt. Zo gaat het in de keramische industrie bij de productie van serviezen, vazen, wc-potten, wastafels, tuinkabouters en nog veel meer…

Maar het kan ook anders! Laat een aantal kunstenaars los op deze techniek en zij weten er unieke creaties mee te maken en ontwikkelen verbazingwekkende varianten op de methode. Het werk dat zij maken met behulp van mallen en gietklei is verrassend origineel en veelzijdig."Kerstexpositie"

Kerstgroep Jac. Bongaerts

01 december 2020 t/m 10 januari 2021

Dit topstuk van het museum wordt weer tevoorschijn gehaald voor de kerstdagen. De drie meter lange keramische kerstgroep van Jac Bongaerts. Hij werkte meer dan 400 uur aan deze kerstgroep en hij weegt ruim 100 kilo. Deze kerstgroep is in een Limburgs landschap geplaatst, met bekende Tegelse figuren uit de jeugd van Bongaerts als de visboer, de houtskoolverzamelaarster en de orgelman die door de straten trekken. Het is een van de laatste projecten die Jac Bongaerts heeft gemaakt voor hij in 1997 overleed. Tevens worden bewegende beelden getoond waarop Jac Bongaerts deze kerstgroep aan het maken is. Deze is te zien, samen met een aantal andere kerstgroepen van 1 december tot en met 10 januari.


Lees meer