Er is in het Tegelse keramiekmuseum een nieuwe aanwinst te bewonderen. Dit keer is het géén keramisch kunstwerk maar een 3D printer. Midden in de historische museumpresentatie van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen over de keramische geschiedenis van de regio staat sinds kort een hypermoderne computergestuurde machine.
Iedere eerste woensdag van de maand, worden tussen 14.00 uur en 16.00 uur demonstraties met het apparaat verzorgd en kunnen onze bezoekers het apparaat in bedrijf zien, en de creaties die het maakt  bewonderen.

De 3Dprinter kan met één druk op de knop ontelbaar veel vormen in keramiek produceren. De nieuwe pottenbakker hoeft niet meer te zwoegen achter de pottenbakkersschijf. Hij kruipt achter de computer en tekent, al dan niet met behulp van een scanner, zijn ontwerp. Vervolgens wordt de SD kaart met ontwerp in de printer gestopt en klaar is Kees.

Moet de draaischijf de deur uit? Hoeft de moderne keramist niet meer met zijn vingers in de klei en niet langer zijn werk met de hand vormen? Betekent dit het einde van een van de oudste ambachten ter wereld? Is dit nog wel kunst te noemen?

Hoewel de mogelijkheden enorm zijn: gedetailleerde ringen met breisels tot ingenieuze dubbelwandige structuren, van 1 cm³ tot 80 cm³, is de printer slechts een gereedschap. Het ontwerp is blijft uniek, bedacht door het creatieve brein van de kunstenaar achter de computer. Het afwerken gebeurt met de hand net zoals het prepareren van de kleimassa en is nog precies het zelfde als het oude ambacht. Omdat het een organisch materiaal is, blijft tijdens het printen altijd iemand erbij om in te grijpen. Het drogen, bakken en glazuren gaat op de traditionele wijze.

De combinatie van klei, een oeroud en duurzaam materiaal, en de moderne 3D printer inspireert tot het maken van ontwerpen die verwijzen naar oude culturen, ambachten en tradities.

Maar de 3D printer is géén vervanger van de draaischijf of de keramische vakman en kunstenaar. Het is wél een waardevol nieuw en heel interessant stuk gereedschap. Dit apparaat betekent een enorme uitbreiding van het spectrum van technieken en mogelijkheden van de hedendaagse pottenbakker, designer en kunstenaar.

Kom het apparaat in werking bewonderen en beoordeel de creaties die het maakt.

De creaties en films van het apparaat in werking zijn alle dagen te zien.

De demonstraties zijn elke eerste woensdag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur, en zijn voor onze bezoekers gratis bij te wonen.