parallax background

Aanwinsten / schenkingen


Drieluik compleet dankzij drie grote schenkingen

De eerste schenking in 2007 was een verzameling van het echtpaar Elemans- Boekelman, die het verhaal van de Tegelse keramiek van 1935 tot 1953 laat zien. Deze omvat ruim 1000 stuks.

De collectie Doensen gaat precies verder waar de schenking Elemans-Boekelman ophoudt. Ze begint in 1950, loopt tot 1995 en laat de ontwikkelingen van de hedendaagse Nederlandse en Europese keramiek zien en omvat ruim 1300 stuks. Deze schenking werd in 2016 door het museum aangenomen.

De collectie Petra Verberne gaat verder waar de collectie Doensen ophoudt, 1990 tot en met nu. En omvat ongeveer 200 objecten.

Deze drie grote schenkingen vullen elkaar prachtig aan en zorgen dat Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen een compleet overzicht bezit van de hedendaagse keramiek vanaf 1935 tot en met nu.

 

Onlangs werden door het museum werken aangekocht van:

Marja Hooft (NL)
Werk van haar is aangekocht vanwege haar prominente rol in de Nederlandse keramiek. Haar werk bevindt zich in alle collecties van de grote kunstmusea van het land.
Anita Manshanden (NL)
Zij heeft bewezen consistent te zijn in de stijl en de kwaliteit van haar werk. Het is technisch degelijk gemaakt en uniek in zijn soort. Haar werk bevindt zich inmiddels in diverse museale collecties.
Marja Kennis (NL)
Het werk “Casting Life” van Marja Kennis werd toegevoegd aan de collectie omdat zij de wereld van de ‘moderne kunst- liefhebbers’ weet te overtuigen met haar keramische werk. Keramiek rukt mede dankzij haar op in de musea voor moderne kunst. Haar inventieve werkwijze is uniek. Ze kreeg al twee maal een beurs om in het EKWC te werken. Dit object is daar tijdens de eerste periode gemaakt. Dit glazuur ook dat ze zelf nooit meer kan namaken. Het verbeeldt prachtig de kleur en textuur van zachte bladeren uit de natuur. Het is een groot monumentaal stuk dat al eerder te zien was in het Haags Gemeentemuseum en in het Princessehof in Leeuwarden.
Mieke Everaet (B)
Werk van haar werd aangekocht omdat zij al verschillende keren exposeerde in de Tiendschuur. Ze wordt geroemd om haar unieke en bewerkelijke techniek om met porselein deeltjes objecten op te bouwen.
Jacques Bongaerts (NL)
Tot slot werd aangekocht een Baardmankruik gemaakt door Jacques Bongaerts. Van rode klei met witte, gele en zwarte klei opgelegd, afgewerkt met transparante glazuur. Deze is een aanvulling voor de collectie Tegelse keramiek. Bongaerts heeft maar twee van zulke kruiken gemaakt.