Tegelse Tiendschuur hilft betroffenen japanischen Töpfern
Benefit tentoonstelling voor ‘Gebroken Aarde’, met Japanse keramiek uit het getroffen dorp Mashiko
10 december 2011 t/m 11 maart 2012
Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een aardbeving. Ook het wereldberoemde pottenbakkersdorp Mashiko, ongeveer 90 km ten noordoosten van Tokyo…
In één klap raakten de pottenbakkers hun woningen, ateliers en kostbare ovens kwijt of werden deze onherstelbaar beschadigd. Het dorp kent een 10.000 jaar oude keramiektraditie, deze geniet samen met de keramisten uit dit dorp hoog aanzien in Japan.
Keramiekcentrum Tiendschuur bestaat 75 jaar en trakteert haar bezoekers op een expositie uit een keramiekland bij uitstek: Japan!
De Tiendschuur toont de mooiste keramiek ter wereld én steunt haar makers. Juist deze keramisten hebben heel hard hulp nodig. De opbrengsten uit deze verkoopexpositie gaan naar de pottenbakkers van Mashiko. De bezoekers van deze expositie kunnen letterlijk een steentje bijdragen aan de wederopbouw in de vorm van een donatie aan het Mashikofonds, óf door iets van de getroffen keramisten te kopen.
Over Mashiko:
Hoewel Mashiko vooral bekend is geworden als woonplaats van de beroemde pottenbakker Shōji Hamada en centrum van de mingei-traditie, is er zeker niet alleen traditioneel gebruiksgoed te vinden. Vrijheid van expressie vormde juist de kern van het gedachtegoed van Hamada. In tegenstelling tot veel oude keramiekcentra in Japan heeft Mashiko altijd opengestaan voor nieuwkomers, ook van buiten Japan, en ook voor kunstenaars en andere geïnteresseerden zonder keramische achtergrond. Tegenwoordig vormt het plaatsje dan ook een levendige pottenbakkersgemeenschap waar allerlei stijlen zijn te vinden, zowel in gebruiksgoed als beeldende kunst.
Een greep uit de in totaal 15 exposanten:
Ken Matsuzaki is een van de meest bekende Japanse pottenbakkers ter wereld, maar hij is niet iemand die op zijn roem teert. Steeds opnieuw stelt hij zijn eigen keuzes ter discussie. Juist door terug te gaan naar de roots van de Japanse keramiek, wil hij zijn eigen ‘lied’ vinden.
Tomoo Hamada is de kleinzoon van de beroemde Shōji Hamada. Met zijn werk zet hij de beroemde familietraditie voort. Hij beheert ook het Mashiko Reference Collection Museum, waar de beroemde keramiekcollectie van zijn grootvader wordt bewaard.
Een van de weinige vrouwelijke pottenbakkers in Mashiko is Yuchiko Baba. Haar gebruiksgoed oogt fris en typisch vrouwelijk.
Ikuzo Fujiwara is de enige kunstenaar in Mashiko die gespecialiseerd is in architecturaal werk, maar hij voelt zich evengoed helemaal thuis in de mingei-traditie. Naast de grote, zenuwslopende en uitputtende architecturale projecten maakt hij kleine demonen van massieve blokken klei die hij stookt in zijn anagama. Door twee sporen te volgen vond hij balans in zijn leven.
Australiër Euan Craig is een van vele buitenlandse keramisten die zich in Mashiko hebben gevestigd. Zijn werk ademt de Japanse cultuur, zijn gebruiksgoed is pas af als het wordt gebruikt. Zijn voetstap op de aarde is zacht: hij is zich zeer bewust van mogelijke schadelijke gevolgen van het menselijk handelen voor de toekomst van de aarde.
Japanse Filmmiddag – met films over de verschillende exposanten en het dorp Mashiko: zondag 11 december en zondag 8 januari. Aanvang 14.00 uur.
Lezing: Over het dorp Mashiko en de exposanten door de samenstellers van deze expositie Yna van der Meulen en Mels Boom, journalisten en redacteurs van het keramisch magazine Klei.
Zondag 15 januari, 14.00 uur. Kosten € 5,- p.p. inclusief entree museum. Inschrijven en meer info via website.
Muze in het museum: zondag 22 januari om 16.00 uur.
Jacques Peeters – fotograaf over zijn werk en zijn unieke manier van kijken. Interviewer : Willem Kurstjens
Exposanten:
Baba Yuchiko, Euan Craig, Fujiwara Ikuzo, Hagiwara Yoshinori, Harvey Young, Ishijima Akihiko, Kamoda Taro, Matsuzaki Ken, Miyazawa Akira, Sakuma Fujiya, Shimaoka Kei, Suzuki Ryo, Takeshita Shikamaru, Hamada Tomoo, Waksugi Shu.