Gedichte aus Ton und Weihnachtsausstellung voller Nostalgie

19 december 2010 t/m 20 februari 2011

In samenwerking met de vereniging Terre et Terre, organiseert Keramiek Centrum Tiendschuur Tegelen deze tentoonstelling.
Terre et Terre is een vereniging van keramisten van de Midi Pyrenées (Zuid Frankrijk). Voor de tentoonstelling van dit jaar zijn 11 keramisten uit Frankrijk, Duitsland en Nederland geselecteerd. Zij werken allen met slibgoed. Ze beschilderen hun werk met behulp van deze traditionele techniek. Een techniek die al eeuwenlang door pottenbakkers wordt beoefend en die ook wordt geassocieerd met volkskunst en het traditionele aardewerk. Maar het is tevens een techniek die technisch gezien relatief ongecompliceerd is en die de keramist bewegingsruimte gunt. Met slibgoed kunnen de keramisten spelen, experimenteren en vrijelijk schilderen.

De 12 exposanten in deze expositie werken allen op een eigentijdse en eigenwijze manier met kleislib. Zij maken alles behalve traditioneel bruin en folkloristisch aardewerk. Zij leggen hun gevoelens en hun kijk op het leven vast in kleislib. Zij maken als het ware gedichten van klei.

Pascale Geoffroy, een van de organisatoren van de expositie beschrijft het als volgt:
”Volkskunst of proefterrein?”
“Het nieuwe Franse chanson bezingt het steedse dagelijks leven en observeert dat nauwkeurig. En doet dat met ironie en soms met niet van humor ontblote melancholie. Net zo verrast het nieuwe slibgoed het publiek met zijn nieuwe décors, vol levendige verwijzingen naar elementen uit de jongerencultuur. Slibgoed is ongebakken klei gedecoreerd met een papje van ingekleurde klei (engobes) en dan afgewerkt met een glasachtige laag (glazuur). Slibgoed was altijd een veel toegepaste techniek bij dagelijks te gebruiken keramiek. Dus lag voor pottenbakkerijen de volkse beeldtaal van hun tijd voor de hand. Tegenwoordig hebben jonge keramisten een ander referentiekader. Zij gebruiken hun eigen moderne beeldtaal met « tags » en « graphs », die laat zien waar ze elke dag mee bezig zijn.

Het is een leuke uitdaging, dat slibgoed. De techniek is relatief eenvoudig, geen moeilijke glazuurberekeningen of ingewikkelde stookschema’s. En dus is deze techniek bij uitstek geschikt voor de spontane geste op rauwe klei.

In tegenstelling tot hun voorgangers, die de met hun slibgoed de volkse tradities probeerden voort te zetten, laat de nieuwe generatie keramisten zien dat de keramische kunst zich ook in het internettijdperk nog prima staande kan houden”.

Exposanten:
Pascale Balay (FR), Agnès Campioni (FR), Hans Fischer (DE), Jérôme Galvin (FR), Niek Hoogland (NL), Nathalie Hubert (FR), Sébastien en Christine Lopes Zablocki (FR), Britta Mikasch (FR), Françoise Nugier Ouele (FR),  Stéphanie Raymond (FR).

Exposant Niek Hoogland zal op 16 januari om 14.00 uur een lezing verzorgen over de slibgoed, graag vooraf aanmelden.

Naast poëzie ook kerstsfeer:
Tijdens de kerstperiode is het historische deel van het museum in intieme kerstsfeer omgetoverd met kerst voorstellingen uit diverse collecties en de kerstwerkstukken van de kindermiddagen.
Het topstuk in deze presentatie is de 4 meter lange keramische kerstgroep van Jac Bongaerts.

Een kerstgroep die niet het verhaal van de geboorte van Jezus laat zien in Palestina, maar in Zuid Limburg. Kunstenaar en oud–Tegelnaar Jac Bongaerts plaatst de geboorte van Jezus in een Zuid Limburgse mergelgrot, met daar omheen een kerk van mergelsteen, vakwerkhuisjes en licht glooiende heuvels. Ook zijn er elementen uit Tegelen terug te vinden. Bekende Tegelse figuren uit de jeugd van Bongaerts zoals de visboer, de houtskoolverzamelaarster en de orgelman trekken door de straten.

Het werk bestaat uit 9 delen en weegt ruim 100 kilo. Het is een van de laatste projecten die Jac Bongaerts heeft gemaakt voor hij in 1997 overleed. Hij werkte er ongeveer 400 uren aan.

Keramiekcentrum De Tiendschuur, het Missiemuseum en de Abdijhof Trappisten tonen alle drie een kerstexpositie van 8 december t/m 20 februari en bieden samen met een aantal horeca gelegenheden een winterarrangement aan. Dit is een dagprogramma, met daarin een mooie wandeling, drie kerstexposities en een lunch.