Klingender Ton

Klingender Ton, Keramikmusikinstrumente

Hedendaagse en historische muziekinstrumenten van klei uit  alle windstreken van de wereld. Deze tentoonstelling toont de imposante collectie van mevrouw Ilse Schutz: ruim 500 keramische muziekinstrumenten. Zij schonk haar collectie aan het Pottenbakkersmuseum in Raeren (B), nu voor het eerst te zien in Nederland, in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.
Ook exposeren 9 hedendaagse keramisten uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Zij maken trommels, xylofoons, hoorns, violen, draaiorgels en fluiten. Uitgevoerd in diverse technieken en stijlen. Het resultaat is een verbluffende variëteit aan verschijningsvormen.

6 oktober 2012 t/m 13 januari 2013

Uit de collectie van Raeren worden honderden fluitjes en waterfluitjes getoond. Deze variëren van 500 jaar oud tot hedendaags en komen uit alle windstreken van de wereld. Ook uit de collectie zijn diverse percussie instrumenten en rommel- of foekepotten met een strak gespannen vel erop waarlangs een stok wrijft  en die de meest vreemde geluiden maken.

Tussen de stukken van de exposanten bevindt zich een reusachtige porseleinen xylofoon van Willem Gosselink. Wie dacht er dat je niet op  porselein kunt slaan?
Ook zijn er van hem porseleinen mobiles die in de wind musiceren. Christian Gauche (F) brengt drijvende trommels die extra vibreren op het water en kalebasachtige trommels: zogenaamde udu’s die regelrecht uit  Afrika lijken te komen.

Van Mara Ziegel en Martin Lietsch uit Duitsland zijn er rookgestookte geweiachtige fluiten en verder een hele reeks bonte vrolijke bolle fluitjes, zogenaamde okarina’s.

Olivier Gosselink (F) maakt reusachtige okarina’s met een diameter tot 30 centimeter en prachtige bontgeglazuurde dubbele fluiten, voor twee of drie stemmige melodieën.

Geert Jacobs uit Milsbeek bouwde zelfs een compleet draaiorgel van keramische pijpen.  Hij toont fluiten, een hoorn en zelfs een viool uitgevoerd in witte klei met witte glazuur en bonte traditionele decoraties.

Kees Hoogedam maakt van wit met rood gemende klei trommels en klankschalen die echt bedoeld zijn om op te slaan.

Tot slot is er het sprookjesachtige werk van Marie Picard (F). Zij geeft haar werk wonderlijke vormen die op zich al fascinerend zijn. Wie langer kijkt ontdekt dat haar beelden meer te bieden hebben en ook onze oren kunnen verrassen.

Hoe verschillend het werk in deze expositie ook is, alles is van keramiek en alles maakt muziek!

Opening:
Vrijdag 5 oktober, 17.00 uur. De inleiding zal worden verzorgd door Ralph Mennicken, conservator van Töpfereimuseum Raeren. Uiteraard zal de opening worden opgeluisterd door muzikanten spelend op diverse keramische muziekinstrumenten.

Exposanten: Christian en Marie Gauche (F) Olivier Gosselink (F), Willem Gosselink en Chantal Lumineau (F), Kees Hoogendam (NL), Geert Jacobs (NL)  Martin Lietsch en Mara Ziegel (D)  Marie Picard (F).

Activiteiten bij  deze exposities:
Draaidemonstraties: elke laatste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur.
Kinderkleimiddagen op woensdagmiddag: 14.00-16.00 uur
Demonstratie muziekinstrumenten maken door Martin Lietsch & Mara Ziegel: 18 november, 14.00 – 17.00 uur.