Demonstraties


Van vormeloze klei naar welgevormde pot

Al duizenden jaren maakt de mens keramiek. In die tijd zijn veel verschillende technieken ontwikkeld. In de Tiendschuur kunt u keramisten aan het werk zien, zowel op de traditionele pottenbakkersschijf als met de hedendaagse 3D printer voor klei.

Er zijn op dit moment geen evenementen gepland

Pottenbakkers draaidemonstratie

Alles wat vroeger gemaakt werd achter de pottenbakkersschijf, werd gemaakt met de hand en met mens-kracht. Niks stroom! Schoppen tegen het vliegwiel tot de pottenbakkersschijf hard genoeg draaide. Dit betekende een enorme aanslag op de knieschijven van de pottenbakker. Maar hij had geen keus, het was zijn broodwinning en hij ging ermee door tot zijn knieën het begaven. Tegenwoordig gebruikt hij een zacht snorrende elektronisch bediende draaischijf. De techniek van het draaien is evenwel nog steeds hetzelfde als duizenden jaren terug.

Komt u met een groep? Boek dan uw eigen draaidemonstratie! Voor maar € 35 laat de pottenbakker u de fijne kneepjes van het ambacht zien. Reserveren: telefonisch 077-3260213 of per email.

Demonstratie 3D printer

Midden in de museumpresentatie over de keramiekgeschiedenis in de regio staat sinds kort een hypermoderne computergestuurde machine: een 3Dprinter voor klei. De keramist legt u uit hoe hij van een ontwerp op het computerscherm komt tot een object in klei. Hij laat zien hoe het apparaat werkt en u kunt de producten van deze techniek bewonderen.

Lees meer.

Komt u met een groep? Boek dan uw eigen 3D-demonstratie. De kosten bedragen € 25 per demonstratie.
Informeer naar de mogelijkheden, telefonisch 077-3260213 of per email.

Wij verzoeken u om tijdens de demonstraties nauwgezet de COVID-19 maatregelen in acht te nemen, waaronder 1,5 meter afstand.