Fragile Goods

Driemaal Dings
Nicolas Dings terug in Tegelen met monument en 2 exposities

29 mei t/m 4 september 2011

Onthulling van de nieuwe beelden van Nicolas Dings is de aanleiding voor twee exposities over Nicolas Dings in Tegelen: Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen en de Botanische tuin Jochumhof.
De onthulling van het nieuwe monument voor de Drie Kronen op de Venloseweg in Tegelen zal plaatsvinden op 29 mei. De exposities worden dezelfde dag geopend en zijn te zien tot en met 4 september.

Nicolas Dings (1953) is terug in Tegelen. Op twee van de mooiste plekken in zijn geboorteplaats is deze zomer zijn werk te zien. Sinds hij naar Amsterdam vertrok heeft hij naam gemaakt als kunstenaar. Hij exposeerde in binnen- en buitenland, plaatste beelden in het hele land, waaronder het indrukwekkende Spinoza-monument voor de stad Amsterdam.

Het werk van Nicolas Dings is een combinatie van schilder- en beeldhouwkunst, een smeltkroes van tekens, symbolen en thema’s uit de kunstgeschiedenis en de actualiteit. In zijn kunst wordt degelijk vakmanschap gekoppeld aan een vette knipoog naar de samenleving. Niets is wat het lijkt. De ‘breekbare’ waar(-heid) staat centraal in zijn beelden.

Nicolas Dings is 1953 geboren in Tegelen. Hij groeide op aan de Broeklaan. Hij volgde de Rijksacademie in Amsterdam en is er nooit meer weggegaan. Na zijn academietijd ging het gestaag bergopwaarts. Zijn eerste groepstentoonstelling was in 1982 in Amsterdam en twee later jaar had hij de eerste solotentoonstelling in de hoofdstad. Vanaf dat moment is hij regelmatig te zien in (solo en groeps-)tentoonstellingen in Nederland, Duitsland, Spanje en Oostenrijk. Zijn beelden zijn te vinden door het hele land: Een greep met de wijzers van de klok mee: Alkmaar, Assen, Zwolle, Apeldoorn, Enschede, Zutphen, Venlo, IJsselstein, Roosendaal, Goes, Schiedam, Rotterdam. Ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende is het Spinoza-monument, een 4 meter hoge bronzen sculptuur bij het Amsterdamse Stadhuis op de Zwanenburgwal in 2008.

‘Het gedachtegoed van Spinoza is actueler dan ooit, zijn denkbeelden hebben een diepe indruk op mij gemaakt’, vertelt Nicolas. De opdracht werd in 2007 verstrekt door de stad Amsterdam ter gelegenheid van 375ste geboortedag van Baruch de Spinoza. Hij werd in 1632 geboren in Amsterdam en was de zoon van Portugese Joden die gevlucht waren voor de Spaanse Inquisitie. Zijn vader was koopman en zijn zoon kreeg een degelijke opleiding. Hij werd filosoof, lenzenslijper en wetenschapper. In 1656 werd Spinoza uit de stad verbannen, waarom is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de stad hem nu weer met veel eer heeft onthaald door hem een monument te geven. Zelf vluchteling, groeide hij op in een stad die beroemd was vanwege haar vrijheid van meningsuiting. Een stad waar toen al vele volken met verschillende geloofsovertuigingen eendrachtig samenleefden. Spinoza verkondigde tolerantie, vrijheid van meningsuiting, van denken en van godsdienst. Misschien was hij wel toleranter dan wij tegenwoordig zijn, hij bezingt immers al de multiculturele samenleving.

Het maken en uitvoeren van opdrachten voor de openbare ruimte is een essentieel onderdeel van het oeuvre van Nicolas. Hij verdiept zich uitvoerig in de geschiedenis van een persoon, een plek, een streek en komt daarbij tegemoet aan zijn eigen interesse in deze achtergronden maar vaak ook aan die van de opdrachtgevers. Tegelijkertijd biedt dit onderzoek hem aanknopingspunten voor de vormen die hij in de opdracht kan verwerken. Misschien is hij juist daarom zo’n veelgevraagd kunstenaar. Hij zet nooit simpelweg zijn bestaande werk neer maar gaat telkens opnieuw op zoek naar een vorm die het best past bij deze specifieke plek.

Nicolas werkt het liefst in periodes: een tijd ruimtelijk (brons of klei), dan een opdracht, dan weer schilderen. Meestal maakt hij per fase een serie werken. In zo’n serie onderzoekt hij dan een thema of een onderwerp dat hem fascineert. Hij heeft die afwisseling nodig. Het isolement en de stilte bij het schilderen zou hij niet kunnen verdragen als het permanent was. Hij heeft behoefte aan contact met de wereld, hier haalt hij ook zijn inspiratie vandaan, om vervolgens op zijn beurt de wereld weer met zijn werk te inspireren….

Wat en waar:  Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen, keramische sculpturen en schilderijen
Botanische tuin Jochumhof,  Steyl, bronzen beelden.

Kunstenaar zal persoonlijk zijn werk toelichten op zondagmiddag 3 juli van 14.00 – 17.00 uur.

Beelden in Openbare Ruimte van Nicolas Dings in de gemeente Venlo:

  1. “Drie Kronen”– het nieuwe monument voor de Drie Kronen- Venloseweg, Tegelen, 2011
  2. “Glazenap”, monument op het Glazenapplein Tegelen, 2001
  3. “Van Binnen naar Buiten” en “Hoogwater”, een banken-duo dat onderdeel is van het Kunstbanken project in Blerick, te zien aan Kloosterstraat en maasoever in Blerick.