Jubileumtentoonstelling

Keramische schatten in Tiendschuur
Jubileum expositie: 75 jaar Pottenbakkersmuseum

23 maart t/m 10 juni 2012

Het was geen 1 april grap! Afgelopen zondag, jawel op 1 april, werden vele keramische schatten de Tiendschuur in Tegelen binnen gedragen. Drie experts zaten klaar om de keramiek te taxeren. Er waren zeldzaamheden  bij die nooit eerder te zien waren zoals een collier in drie kleurentechniek. Het museum werd verrast met schenkingen van genereuze bezoekers. Aanleiding voor de taxatiedag is het 75 jarig bestaan van het keramiekmuseum.
De geschiedenis herhaalde zich afgelopen zondag, want 75 jaar geleden werd de basis gelegd voor de collectie van het jarige museum door schenkingen van de Tegelse bevolking. Rondom het jubileum worden verschillende activiteiten georganiseerd, onder meer gratis rondleidingen op 22 april, 6 mei en 3 juni.

Over de expositie:
75 jaar pottenbakkersmuseum, 75 jaar Tegelse keramiek, tijd om een ode te brengen aan de initiator van dit alles: George Goossens. Hij was mede-directeur van het grof-keramische bedrijf Russel-Tiglia.
De jubileumtentoonstelling laat zien hoe het allemaal begon, het museum en het atelier. Hoe de Tegelse keramiek nieuw leven werd ingeblazen. Hoe kunstenaars, waar onder Corneille, Karel Appel en Anton Rooskens, geïnspireerd raakten in Tegelen. Hoe deze artistieke bezoekers de Tegelse ambachtslieden inspireerden. De expositie toont werk dat nooit eerder te zien was én de vertrouwde topstukken. Met het allereerste werk tot en met het werk dat sindsdien nog altijd in deze stijl en traditie wordt gemaakt. Dit alles onderstreept dat mijnheer Goossens postuum op zijn minst een bloemetje verdient.

75 en 25 jarig jubileum van het Museum
In 1935 organiseerde George Goossens een tentoonstelling met oud Tegels keramisch handwerk.

Deze collectie werd aangevuld door stukken die de Tegelse bevolking nog in bezit had. Deze verzameling is de basis van het Pottenbakkersmuseum. Het eerste pottenbakkers museum heette Tegelse Oudheidkamer en Pottenbakkersmuseum en was gevestigd in de oude boerderij de Haandert. Daarna aan de Roermondseweg in het gebouw van de gemeente, toen op zolder van het gemeentehuis. In 1987 kwam een einde aan dit zwervende bestaan en werd het museum ondergebracht in de Tiendschuur aan de Kasteellaan 8 in Tegelen, nu precies 25 jaar geleden.

Keramiekatelier in Russel-Tiglia
George Goossens opende in 1936 een atelier in zijn fabriek waar opnieuw Tegels handwerk werd geleerd en gemaakt. Vele getalenteerde jongens en mannen kregen hier werk en ontwikkelden zich op kunstzinnig en ambachtelijk gebied. Ze leerden tekenen, schilderen, boetseren en keramische technieken. Sommigen bleven tot hun pensioen anderen vlogen uit begonnen, met de zegen van George Goossens, hun eigen atelier of gingen naar de kunstacademie en werden kunstenaar. Beroemde voorbeelden zijn Piet Killaars, André van den Heuvel ( die later beroemd acteur werd) en Dries Engelen. Bekende bedrijfsleiders van het atelier waren Jacques Bongaerts en René Smeets, deze laatste werd later oprichter en directeur van de huidige design academy in Eindhoven.

Wereldberoemd atelier
Het atelier trok kunstenaars en gasten uit heel Nederland en zelfs daarbuiten, die de keramische faciliteiten en knowhow nodig hadden voor het uitvoeren van grote keramische gevelreliëfs en sculpturen. Onder deze artistieke bezoekers waren kunstenaars van de Cobra groep waaronder: Karel Appel, Constant, Anton Rooskens en Corneille. Ook toenmalige prinses Beatrix kwam naar Tegelen om meer te leren over het vak. En nog jarenlang hield zij contact met George Goossens over de keramiek.

Met keramiek van:  Karel Appel, Jacques Bongaerts, Corneille, Constant, Dries Engelen, Charles Eyck, Joep Felder, Matthieu Janssen, Dr. Hellwig- Blaauw, André van den Heuvel, Niek Hoogland, Piet Killaars, Jacques Maris, Matthieu Oehlen, Susanne Nicolas-Nijs, Thei van Rens, Anton Rooskens, René Smeets, Harrie Trienes en nog vele anderen.

Jubileumprogramma:
Jubileumexpositie: te zien tot en met 10 juni.
Elke dinsdag t/m zaterdag 14.00-17.00 uur, zondag 11.00-17.00 uur

75 jaar ‘pottenkijken’: gratis rondleidingen op zondag 22 april, 6 mei en 3 juni, aanvang om 14.15-15.15-16.15 uur, max. 15 pers per groep

Een bloemetje vóór Moederdag: Demonstratie Tegelse Technieken: zaterdag 12 mei van 14.00-16.30 uur

Draaidemonstraties: 29 april, 27 mei

Open dag Keramisch Atelier Tiendschuur en demonstratie raku-stoken, zondag 15 april van 14.00-17.00 uur