Klei met een grote K!

Kunstzinnige keramische hoogtepunten

31 januari t/m 20 september 2020
Zie ook: Virtueel museum

Het digitale keramisch magazine ‘de kleine K’ bestaat vijf jaar. Sinds 26 december 2014 zijn er 60 edities verschenen. Met interviews, rapportages en stap-voor-stap uitleg van keramische technieken (knowhow). Het werk van deze 300 keramisten kwam aan bod. Keramiekcentrum Tiendschuur mocht voor een overzichtstentoonstelling kiezen uit dit enorme aantal. Deze expositie laat een dwarsdoorsnede zien van het aanbod van de afgelopen vijf jaar en biedt daarmee tegelijkertijd een overview van kunstzinnige keramische hoogtepunten over de hele wereld in de afgelopen vijf jaar. Het is een ode aan het keramische vakmanschap en biedt een inspirerende kijk op de hedendaagse keramische kunst.

Toen de eerste ‘kleine K’ verscheen, waren er 121 abonnees. Zij konden in het eerste nummer van 11 pagina’s interviews lezen en inspiratie opdoen. Inmiddels is het magazine al lang volwassen geworden.

De huidige edities tellen tussen de 60 en 80 pagina’s. Het aantal abonnees is uitgegroeid tot zo’n 7.000 abonnees en daarmee is ‘de kleine K’ het grootste keramisch magazine in het Nederlandse taalgebied. Met interviews, stap-voor-stap artikelen en bijna elke maand een film. Met verhalen over, en aankondigingen van actuele tentoonstellingen, markten en andere evenementen. In de rubriek ‘Inspiratie’ werden 240 interviews gepubliceerd en bij ‘Knowhow’ 57 stap-voor-stap artikelen. Op YouTube staan inmiddels 41 door ‘de kleine K’ gemaakte films. Voor verschillende startende professionals is het magazine een springplank geweest naar een carrière in de keramische kunstscene. Voor gevestigde keramisten kon het magazine een blik over de schutting naar andere keramische technieken bieden.

Naast het digitale magazine is in juli 2016 het eerste boek gepubliceerd: ‘de grote K’, een bloemlezing  uit de ‘kleine K’s’. Dit boek oogst, evenals het digitale magazine, veel waardering, niet alleen als rijke bron van inspiratie, maar ook als waardevolle verzamelplaats van technische wetenswaardigheden en interessante technieken. Eind 2017 verscheen deel twee. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan geeft het magazine deel drie van ‘de grote K’ uit, dat wordt gepresenteerd op de opening van deze jubileumtentoonstelling.

Deze expositie kan onmogelijk alle gepubliceerde keramisten laten zien. Bij de samenstelling van deze expositie is rekening gehouden met een aantal factoren. Zijn de mensen niet onlangs al te zien geweest of komen ze binnenkort in een andere expositie in de Tiendschuur? Het doel is om de  diversiteit van keramische kunst te laten zien en verwondering te ontlokken over de veelzijdigheid van keramiek. Deze tentoonstelling laat knappe staaltjes vakmanschap zien, net zoals u gewend bent in ‘de kleine K’.

Dat is een van de interessante facetten bij het bewonderen van keramisch werk: Hoe hebben ze het  gedaan? Het enorme scala aan variaties en mogelijkheden verrast elke keer weer de bezoekers van het keramiek museum. In deze expositie kan de bezoeker zich vergapen aan de sterk uiteenlopende verschijningsvormen van keramische kunst. Dankzij de rubriek ‘Knowhow’ en de openhartige interviews en films van ‘de kleine K’, worden buitenstaanders ingewijd in de geheimen van de verschillende keramische meesters.

Zo is het mogelijk om het werk van Guy Van Leemput (BE) en Paula Bastiaansen (NL) onder de loep te nemen. Beide maken heel fragiele werken van porselein. Guy Van Leemput maakt transparante bolvormen met vlasporselein, waarin hij prachtige structuren aanbrengt. In de dynamische sculpturen van Paula Bastiaansen lijkt het porselein in het rond te spatten. Maar niets is minder waar, ze heeft het moment van beweging gevangen en in de oven gefixeerd, net zoals een camera de beweging kan bevriezen.

Lisa Biris (NL) neemt de toeschouwer mee op een wandeling door het bos of over de zeebodem. Met een engelengeduld maakt ze complexe, heel verfijnde organische structuren die doen denken aan koraalriffen of een ruisend struikgewas.

Vormen uit de natuur als inspiratiebron zijn ook terug te vinden bij de Hongaarse Judit Varga. Zij maakt stoere sculpturen waarin zeepokken, wespennesten en zaaddozen te herkennen zijn.

Ook Barbara Hast (DE) maakt prachtige organische vormen, kwallen en zeeanemonen. Bij de vormen die ze uit de klei snijdt, ontstaan er heel verrassende huiden.

In het werk van Liza Riddle (US) zijn ook prachtige huiden te vinden. Zij weet haar werk te voorzien van heel regelmatige zwarte, blauwe en zalmroze craquelé structuren. Mark Goudy, ook afkomstig uit de Verenigde Staten, brengt prachtige organische stippenpatronen aan op zijn werk. Alsof je microscopische opnames van celdelingen op keramiek ziet.

Carolyn Genders (GB) bewerkt haar objecten op meer intuïtieve schilderachtige wijze, waarbij ze vele kleurlagen over elkaar aanbrengt en gedeeltelijk weer wegkrast. Haar bonte vormen en patronen zijn een lust voor het oog en elk object heeft een unieke tekening.

Deze voorbeelden zijn slechts een gedeelte van wat er te zien is in deze expositie. Het topje van de ijsberg. En een nog veel kleiner topje van de enorme ijsberg vol keramische schatten die de afgelopen vijf jaar in ‘de kleine K’ te zien waren!

De opening van de expositie is vrijdag 31 januari om 16.00 uur en zal worden ingeleid door Mels Boom, oprichter en hoofdredacteur van ‘de kleine K’, en conservator Sacha Odenhoven. Tevens zal dan de derde uitgave van ‘de grote K’ worden gepresenteerd.

Deelnemende kunstenaars zijn:
Wally Asselberghs (BE); Paula Bastiaansen (NL); Stéphanie Bertholon (FR); Lisa Biris (NL); Willy van Bussel (NL); Carolyn Genders (GB); Mark Goudy (US); Barbara Hast (DE); Ann Van Hoey (BE); Jongjin Park (GB); Guy Van Leemput (BE); Joris Link (NL); Liza Riddle (US); Judit Varga (HU); Fabienne Withofs (BE), Maria Wojdat (GB).

Onderstaande kunstenaars zullen tijdens de expositie persoonlijk aanwezig zijn en demonstraties, lezingen en/of rondleidingen verzorgen:
16 februari 14.00 uur: Ann Van Hoey (BE) 
8 maart 14.00 uur: Willy van Bussel (NL)
29 maart 14.00 uur: Lisa Biris (NL) 
5 april 14.00 uur: Judit Varga (HU)

Workshops door exposanten zijn op:
9 en 10 mei: Guy Van Leemput (BE)
16 en 17 mei: Wally Asselberghs (BE)

Zie ook: Virtueel museum