Een glimlach voor het alledaagse

Solo-expositie van Koos Buster in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

van 12 mei tot en met 10 september 2023

Koos Buster-Stroucken heeft de bijnaam minister van keramische zaken. Hij is een ambassadeur voor kleien en het plezier hierin beleven. Meteen na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveldacademie is zijn werk een doorslaand succes in de hedendaagse kunstwereld. Hij kleit met veel liefde en vakmanschap dingen die niemand een blik waardig keurt, zoals een schoonmaakwagen, een pinautomaat, een stopcontact of een volle asbak. Met zijn vrolijke en kleurrijke kunstwerken wil Buster het leven en de wereld leuker maken en ontfutselt hij zijn publiek een brede glimlach. De expositie is te zien van 12 mei tot en met 10 september.

Gerrit Rietveld Academie

Koos Buster (Amsterdam, 1991) studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academie en is sindsdien een stralende ster aan het firmament van de hedendaagse keramische kunst. Zijn werk was te zien bij Galerie Fons Welters, Museum Beelden aan Zee en het Nationaal Glasmuseum. Buster - als kunstenaar laat hij zijn achternaam weg – werd aangenomen op het Rietveld met een map vol tekeningen en schilderijen, maar besloot in het eerste jaar de richting keramiek te kiezen. Hij zag keramiek als een manier om zijn tekeningen in 3D uit te voeren en wilde graag een echt vak leren.

Buster studeerde af met het Grote Koos Buster Museum; een volledig ingerichte kamer met borden, een schoonmaakwagen en andere werken. De serie ‘Sierborden’ bestond uit gekleide bordjes met bijna alles wat hij niet leuk vindt, zoals kinderfoto’s van Donald Trump of een cruiseschip. ‘De Dweilwagen – Ode aan de schoonmaker’ is een complete schoonmaakwagen. In het verleden had Buster een dweilemmer gekleid en hij besloot daarna een schoonmaakwagen te kleien als meesterwerk en afsluiting van zijn opleiding. Het schoonmaakkarretje is inmiddels onderdeel van de kunstcollectie van AkzoNobel.

Alledaagse objecten

De objecten die Buster namaakt in klei zijn voorwerpen die amper opvallen. Het zijn objecten waar je normaal gesproken aan voorbij loopt, zoals een brandblusser, stopcontact of een camera. Op die manier geeft hij de objecten een podium en meerwaarde waardoor mensen er op een andere manier naar gaan kijken. Zijn werk is realistisch, figuratief en gekleid in een unieke stijl. Buster wil met zijn werk de wereld leuker maken. Het werk heeft geen strakke lijnen, maar wobbelige schetslijnen zodat het werk meer karakter krijgt en tot leven komt. Niet alles is schetsmatig, sommige details moeten wel recht zijn, anders werkt het volgens hem niet meer en verliest het zijn kracht. Buster maakt zowel op zich zelf staande sculpturen, als ook installaties.

Glasstipendium

In 2019 kreeg Buster het glasstipendium van Stichting Stokroos, een stichting die jonge kunstenaars ondersteunt. In plaats van de objecten van keramiek te maken begon Buster te experimenteren met glas. Hierdoor kon hij transparante vormen maken die hij onder andere gebruikte voor de schoonmaakflessen, snoepjes potten en de ‘Waterkoeler Joyce’. Deze laatste is een onderdeel van de Wachtkamer Van Roos Bustek. Roos Bustek is Buster zijn alterego. De willekeurige wachtkamer is een installatie met allerlei voorwerpen die Buster zelf heeft gemaakt.

Canta op ware grootte

Buster is opgegroeid in Amsterdam-Noord waar vele Canta’s rondrijden. Hij droomde ervan om zo’n invalidewagentje van klei te maken. Die kans ontstond tijdens het Amsterdam Ferry Festival in 2022 toen hij een kunstwerk mocht maken voor op de Amsterdamse pont. Een plek waar de Canta’s vaak te zien zijn om van Noord naar de rest van Amsterdam te reizen. Buster maakte een Ferrari-rode keramieken Canta met stickers op de buitenkant en ook het interieur van keramiek, met onder andere een geurboompje, een Ajaxshirt aan de achteruitkijkspiegel en zelfs een bierkrat gemaakt van klei.

Europees Keramisch Werkcentrum

In november 2022 begon Buster zijn drie maanden residency voor Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk. Van tevoren ging hij naar Japan om inspiratie op te doen. Het EKWC beschikt over een grote oven en hierdoor kreeg Buster de mogelijkheid om grote keramische werken te maken zoals twee keramische pinapparaten.

Een glimlach voor het alledaagse

In de tentoonstelling “Een glimlach voor het alledaagse” zien de bezoekers Buster zijn vakmanschap, gevoel voor humor en onderscheidende eigen stijl. Kleurrijke kunstwerken die, zoals Buster het zelf zegt, “het leven en de wereld leuker maken.”

Opening

Opening: Vrijdag 12 mei, 16 uur. Conservator Sacha Odenhoven en Koos Buster verzorgen een inleiding.

Koos Buster zal een paar keer in het museum een demonstratie en rondleiding verzorgen. Zie de website voor meer informatie, data exacte tijdstippen en reserveren.

Voor meer informatie zie: www.tiendschuur.net, of neem contact met Sacha Odenhoven - conservator / manager - (info@tiendschuur.net of 077-3260213).