Liefde Lijden Lust

Passie in keramiek

24 september 2021 t/m 16 januari 2022

Vanaf 24 september is in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen een nieuwe en spannende expositie te zien. Deze tentoonstelling speelt in op een behoefte die velen hebben sinds corona, huidhonger, knuffelen, lichamelijk contact. Er is wat moed voor nodig om te komen kijken, maar een voordeel het kan anoniem want na de versoepeling van de corona maatregelen hoeft registreren en reserveren niet meer. Bezoekers kunnen dus met een gerust hart komen en zich discreet laten verleiden door deze tentoonstelling, die bol staat van liefde, lijden en lust.

De nieuwe tentoonstelling in de Tiendschuur toont passie van alle kanten. Pijn, woede, angst, onzekerheid, hopen, dromen, verlangen, liefde, lijden en lust. Oftewel kommer en kwel in keramiek. Spannende sculpturen met nog spannendere verhalen. Van het passieverhaal, tot oude mythologie tot 50 tinten grijs. Deze expositie bezorgt de bezoeker kippenvel, kromme tenen, schaamrood, een lach en een traan. De keramische sculpturen in deze tentoonstelling zijn gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ondanks hun verschillende afkomst en achtergronden zijn ze één in hun streven om onze universele emoties te vangen in beelden.

Hoewel alle beelden over emotie gaan is de diversiteit in de vormen van de kunstwerken enorm. Zo zijn de beelden van de ‘covergirl’ Janneke Bruines (NL), lenige dames in spannende standjes. Haar figuren zijn slechts ‘gekleed’ in decoratieve patronen van glazuur. Maar achter die verleidelijke façade schuilt een verhaal dat verwijst naar verdriet, verlies. Zo gaat het beeld ‘monddood’ over onderdrukking van vrouwen en de vrijheid van meningsuiting.

Ook het werk van Reinhilde van Grieken (BE) lijkt in eerste instantie glitter en glamour. Maar ook bij haar bedriegt de schijn. Achter de voordeur gebeuren nare dingen. Haar beelden verwijzen naar kindermisbruik in de kerk en naar haar jeugdtrauma’s. De werken van de uit Brazilië afkomstige Horacio Venturin (BR) hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. De mooie zachte glooiende vormen zijn allen ontstaan vanuit een gat waardoor hij naar de wereld kijkt. Maar ook hier gaat achter de aangename gladheid meer schuil. De openingen verwijzen naar het gat in de muur waardoor hij als kleine jongen zijn alcoholistische vader tekeer zag gaan.

Het meest sensueel zijn de beelden van de in Frankrijk wonende Wayne Fischer (VS). Zijn vleselijke sculpturen zijn verleidelijk en uitnodigend zacht. Tegelijkertijd roepen de beelden associaties op die het schaamrood op de kaken veroorzaakt. Daar is het hem juist om te doen. Het ontstaan van nieuw leven, van de verwekking tot de geboorte, is het centrale thema in zijn werk.

Erotiek en lichamelijkheid zijn ook te vinden in het werk van teja van hoften (NE) en Marieke Pauwels (BE). van hoften toont zijdezachte gestileerde ‘geheime plekjes’ en eigenwijs fladderende hormonen of eierstokken. Marieke Pauwels exposeert een aantal prachtige mosselen. Deze openen zich uitnodigend, hun weelderige en warme binnenste tentoongespreid voor de bezoekers. Maar haar beelden gaan veel verder dan dat. Ze verwijzen naar vrouwelijkheid, de menstruatie, naar de bevruchting, het baren van kinderen en naar de verering van de vruchtbaarheid, de rijpheid en de kwetsbaarheid aangetast door ziekte of ouderdom. In haar werk ‘Cabernet Sauvignon’ komen deze thema’s heel mooi bij elkaar.

Marie-Josée Comello (NL) is een oud-student van Marieke Pauwels. Zij maakt net als haar lerares installaties waarin de verschillende elementen samen een nieuwe betekenis krijgen. Er zijn twee indrukwekkende installaties van haar te zien. In eerste instantie aangenaam decoratief en esthetisch. Maar dichterbij bekeken brokkelt de schoonheid af en komen er onregelmatigheden naar voren. Er blijken behalve mooie gladde vormen ook elementen in te zitten die doen denken aan botten, beenderen of organen.

Dezelfde gelaagdheid is te vinden in het werk van de in Arnhem wonende Sylvia Evers (DE). Het zijn in eerste instantie mooie ingetogen beelden die doen denken aan marmeren beelden uit de klassieke oudheid. Maar daaronder gaat niet een verhaal schuil over mythologische helden maar over kwetsbaarheid, van mensen die worstelen met hun bestaan. Diezelfde kwetsbaarheid en worsteling is te vinden in het werk van de uit Düsseldorf afkomstige kunstenares Nele Waldert (DE). Haar beelden torsen soms letterlijk het gewicht van het bestaan op hun schouders. Een ander beeld bezingt het leven in de vorm van een ode aan de “Geboorte van Venus” van Botticelli, een beroemd schilderij van de godin van de liefde.

De liefde wordt ook bezongen in de beelden van de in Brest wonende Elsa Alayse (FR). Liefde van moeder en kind, voor God of heiligen, maar ook liefde die afbrokkelt. Deze laatste verbeeldt ze door figuurtjes te tonen die dwars liggen onder de dekens met als titel “echtscheiding”. Confronterend en zeer actueel zijn ook haar beelden van moeder en kind bepakt en bezakt met hun hele hebben en houden. Ze verwijzen naar armoede, daklozen en vluchtelingen.

Naast heftige thema’s en erotische opwinding is er ook plaats voor humor. Lachen maakt alles lichter. Het werk van de Belgische kunstenaar designer Hugo Meert (BE) is speels en zet de toeschouwer op een verkeerd been. Hij tart de functionaliteit en speelt met zin en onzin in zijn werk. Zo is er onder meer een theepot te zien met een dikke middelvinger als tuit en tegelijkertijd een verzoenende hand als greep. Tot slot zijn er de talloze portretjes gemaakt door de Zweedse kunstenaar Johan Thunell (SE). Hij kan als geen ander de menselijke emoties vangen in klei. Er hangt een bonte verzameling met gezichten die bijvoorbeeld mokken, gniffelen, woedend, verbaasd of in extase zijn. Een enorm scala aan emoties hangt hier aan de wand en dat is ook precies wat deze expositie los maakt bij de toeschouwer. “Liefde lijden lust“ is een emotionele achtbaan die nog lang blijft natrillen.

De expositie is nog te zien tot en met 16 januari.

Op onderstaande data zijn kunstenaars persoonlijk aanwezig om hun werk toe te lichten:

  • 24-10 Nele Waldert, 14u
  • 7-11 Janneke Bruines, 14u
  • 16-1 teja van hoften, 14u
Graag vooraf reserveren via onze website: https://tiendschuur.net/exposanten-presenteren/

Deelnemende keramisten

Elsa Alayse (FA), Janneke Bruines (NL), Marie-Josée Comello (BE), Sylvia Evers (DE/NL), Wayne Fisher (FA/VS), Rheinhilde van Grieken(BE), Louise Hindsgavl (DK), Teja van Hoften (NE), Hugo Meert (BE), Marieke Pauwels (BE), Johan Thunell (SE), Horacio Venturin (BR/ NE) en Nele Waldert (DE).