Het symbool van huwelijksgeluk vertaald in keramiek?

Op zaterdag 21 oktober van 14.00-17.00 uur kun je in ons atelier je eigen herinneringsbord maken.

Geluk in de liefde betekende in het verleden vaak het sluiten van een huwelijk. Het schenken van speciaal voor de gelegenheid gemaakte wandborden was in de omgeving van Tegelen heel gebruikelijk. Maar ook symbolische borden als de afbeelding op een bord van een man met een vogelkooitje in zijn hand. De kooi symboliseerde dat het na het huwelijk gedaan was met de vrijheid en het vogeltje nu braaf in zijn kooitje moest blijven. De liefde betoverde de aanstaande echtelieden zodanig dat ze zich vrijwillig lieten opsluiten, hun hart lieten kooien.

Vogelen was toen ook al een term die we nu nog kennen als een synoniem voor de geslachtsdaad en voor de penis van de man. Die na het huwelijk niet meer ergens anders heen of in mocht vliegen dan zijn vrouw… Wanneer het huwelijksgeluk dan even later werd bekroond met kinderen, kwamen de geboorteborden en -tegels. Vaak met voor ieder volgende kind een nieuwe hanger aan het bord. In het historische gedeelte van het Keramiekcentrum vind je veel van dit soort borden. Laat je rondleiden en verleiden…

Op zaterdag 21 oktober van 14.00-17.00 uur kun je in ons atelier je eigen herinneringsbord decoreren.
Geschikt voor leeftijden van 6 tot 90 jaar! Aanmelden is niet verplicht, maar wel aan te raden. Kosten inclusief museumbezoek € 15,- p.p.