More Organics


Keramische bloemen en planten

tot en met 19 september 2021

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen toont vanaf 20 januari een nieuwe expositie met als thema organische keramische kunst. Over de natuur die schoonheid biedt, verwondering en troost. Dat laatste kunnen we in deze tijd goed gebruiken. De geruststellende aanblik van de natuur die ondanks alles doorgaat. Bladeren die verkleuren en eraf vallen, de knoppen die in het voorjaar weer zullen uitlopen en ons dan weer verwennen met bloemen, bladeren en vruchten in de meest wonderlijke vormen. De schoonheid van de natuurt kan overweldigend zijn en is al eeuwenlang een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Laat je inspireren, beroeren en troosten door de prachtige vormen uit de natuur vastgelegd in keramiek door kunstenaars uit binnen en buitenland. Ondanks dat de musea nog gesloten zijn is de expositie wel al virtueel te bezoeken op de website van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.

Kunstenaars van alle tijden en van alle mogelijke disciplines vangen de natuur in hun werk. Schilderijen, tekeningen en foto’s zijn het meest bekend. Maar deze expositie toont aan dat dit thema ook sculpturaal op prachtige wijze kan worden verbeeld. In 2016 organiseerden we ook al een expositie rondom dit thema. Reden voor een tweede editie is dat er nog zo veel meer kunstenaars zijn met dit thema in hun werk, die ieder op unieke wijze de natuur vertalen naar prachtige keramische beelden.

Zo zijn er porseleinen levensechte fragiele bloemen te zien, gemaakt door Nausika Raes (BE). Ze zijn veilig beschermd onder een ouderwetse glazen stolp of ingelijst achter glas te bewonderen.

Eliane Monnin uit Frankrijk maakt ingetogen vormen die een gestileerde plantenwereld laten zien. Met subtiele tinten en decoratieve vormen en patronen die doen denken aan bloemknoppen, cactussen en succulenten.

Dezelfde subtiele tinten, maar dan geschilderd, zijn te vinden in het werk van Claudia Winter (DE).  Zij voorziet haar werk van bloemen met slechts enkele vlotte penseelstreken, met als resultaat sfeervolle en impressionistische decors.

De Deense Malene Hartmann-Rasmussen maakt uitbundige en zeer realistische keramische bloemen en planten met fel gekleurde glazuren. Vervolgens combineert zij de plantaardige onderdelen tot nieuwe surrealistische, sprookjesachtige voorstellingen. De Scandinavische verhalen over trollen en elfjes komen in haar werk tot leven.

Speels en bont zijn ook de werken van Wietske van Leeuwen (NL). Zij bouwt met paprika’s en artisjokken schalen. De smaak- en geurpapillen van de bezoeker worden uitgedaagd door haar torens van knoflookbollen en andere smakelijke groente combinaties.

Ook vrolijk is het decoratieve slibgoed van Johann Fine, of beter “terre vernissé” want hij is een Franse keramist. Het zonnige Zuid-Franse Moustiers-Sainte-Marie wordt weerspiegeld in zijn uitbundige werk vol klaprozen, irissen en kamperfoelie.

Nog meer Franse sferen zijn te genieten in het werk van Sylvie Piaud, met warme en levendige decoraties, waarbij de meer gestileerde bloemen en planten patronen van haar werk af lijken te dansen.

Naast deze bonte keramische uitspattingen is er nog heel ander werk te zien. Puur wit, maar wel degelijk organisch. Zo is er het werk van Corrie Bain (GB) met enorme bloemhoofden gemaakt van talloze tere porseleinen blaadjes. Eén zo’n sculptuur maken kost zo’n 5 maanden werk.

Ook enorm arbeidsintensief zijn de fascinerende en complexe porseleinen structuren van Nuala O’Donovan uit Ierland. In haar werk zijn blad- en bloem structuren te zien die kunstmatige vormen overwoekeren, net zoals klimop een gebouw kan bedekken. Naast bouwsels van blaadjes maakt zij ook organische structuren die doen denken aan skeletten en koralen.

Terwijl O’Donovan de complexiteit benadrukt, maakt Barbro Åberg uit Denemarken de organische vormen juist eenvoudiger. Zij versobert de originele voorbeelden naar prachtige gestileerde en meer robuuste sponsvormen en koralen.

Thérèse Lebrun uit België haalt ook inspiratie uit de zee. Haar tere, bijna transparante porseleinen werk herinnert aan zeepokken, koralen en zaaddozen of uitvergrotingen van cellen.

Het werk van Edith Tergau (NL) is zeer zeker geïnspireerd op de organische wereld, maar dan gezien door een vergrootglas, of beter nog een microscoop. Haar werk laat wonderlijke celachtige sculpturen zien, die duizenden malen vergroot en vastgelegd zijn in keramiek.

Het werk van Christine Möhring (DE) tot slot, doet ook denken aan celstructuren en organische groeivormen. Een deel is geïnspireerd op koraal, wat strikt genomen geen planten zijn maar diertjes en hun van kalk gemaakte huisjes. Maar natuurlijk en organisch is het zeker. Haar vormen lijken letterlijk te groeien op de wanden van de expositie zaal.

Opening expositie

Vanaf woensdag 20 januari is de expositie online te zien d.m.v. diverse filmpjes op onze website; https://tiendschuur.net/virtueel-museum-2/

 Deelnemende kunstenaars

Barbro Åberg (DK) Corrie Bain (GB); Nuala O’Donovan (IE); Johann Fine (FR); Thérèse Lebrun (BE); Wietske van Leeuwen (NL); Christine Möhring (DE); Eliane Monnin (FR); Sylvie Piaud (FR); Nausika Raes (BE); Malene Hartmann-Rasmussen (DK); Edith Tergau (NL); Claudia Winter (DE).

Actie met Botanische tuin Jochumhof Steyl

  • € 1,50  korting op entree bij Botanische tuin Jochumhof Steyl met entreekaart Tiendschuur.
  • Op vertoon van de vriendenpas van de Jochumhof € 1,50 korting op de entreeprijs van de Tiendschuur.

Zie voor actuele activiteiten ook : www.jochumhof.com  

Verder willen wij u graag wijzen op de kruidentuin met Engelse tuin bij chateau Holtmuhle. Een uniek stukje Tegelen,, gelegen op een prachtig historisch landgoed waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de schoonheid van de natuur. Raadpleeg hun website voor de openingstijden; www.kruidentuintegelenchateau.nl  

Expositie More Organics

Video's over de expositie met uitleg door Sacha Odenhoven.

Introductie op de expositie More Organics.

Installatie van Christine Möhring


Werk van Barbro Åberg

Werk van Corrie Bain

Werk van Eliane Monnin

Werk van Nausika Raes

Werk van Johann Fine

Werk van Edith Tergau

Werk van Wietske van Leeuwen

Werk van Claudia Winter

Werk van Thérèse Lebrun

Werk van Malene Hartmann

Werk van Nuala O'Donovan