Op een bedje van Klei
Verzameling aspergeschalen van topkok Herman van Ham
26 maart t/m 30 juni

Herman van Ham (1931- 2012) was een gepassioneerd en gepensioneerd topkok bij onder  meer Hostellerie De Hamert in Wellerlooi. Hij was een ware aanbidder van de koningin van de groente en wierp zich op als ambassadeur van de asperge. Hij promootte de groente wereldwijd en schreef diverse kookboeken over de asperge.

Een gerecht was volgens hem pas compleet als het mooi geserveerd werd. Het opmaken van de aspergegerechten gebeurde dan ook op prachtige keramische schalen en een stijlvol gedekte tafel. Het verzamelen van deze schalen werd na zijn pensioen een nieuwe passie waarvoor hij samen met zijn vrouw stad en land afreisde.

Al waren enkele aspergeschalen nog zo bijzonder, Herman van Ham kocht de schalen vooral  om ze om te gebruiken. Hij heeft een gevarieerde collectie aspergeschalen bij elkaar gebracht. Hij kon zich geen leven zonder asperges voorstellen en is er na zijn pensioen dan ook dagelijks mee bezig gebleven. Naast promoties en demonstraties verzorgen ging hij samen met zijn vrouw aspergeschalen verzamelen uit grootmoeders tijd. De meeste zijn gemaakt tussen 1920 en 1950.

De collectie aspergeschalen van Herman van Ham is te zien tot en met 30 juni in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.