Liefde en klei zijn onweerstaanbaar
Expositie in Tiendschuur rondom partners in klei, stellen die samen keramiek maken
9 januari t/m 26 mei 2013
Vanaf zaterdag 19 januari is de tentoonstelling “Partners in klei” te zien in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Deze heeft als uitgangspunt mensen die samenwerken in de klei. Dit zijn partners, collega’s of echtgenoten. Deze partners in de klei komen uit Nederland, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Tsjechië. Het oudste stel werkt al meer dan 50 jaar samen in de klei, het jongste een paar jaar. Deze expositie toont werk variërend van robuust hout gestookt steengoed tot hip design porselein. De vormen van samenwerking lopen uiteen van beide naast elkaar keramiek maken tot samen aan één object werken. Een aantal exposanten zal demonstraties en lezingen verzorgen over hun technieken. De expositie is nog te zien tot en met 26 mei.
Het kan bijna niet anders: als de een met klei aan de slag gaat wordt de partner erin meegezogen. Een stuk van het huis wordt opgeofferd, er wordt een werkplaats ingericht. Helpen bij klei verwerken en glazuren maken, ovens stoken, het verkopen en inpakken. Langzaam leert de partner alles van de keramiek en tot slot zitten ze samen in hetzelfde kleibootje en steken ze samen de vingers in de klei. De een draait de potten de ander beschildert deze. Samen een oven stoken en samen bekijken hoe de oven is gelukt. Ook zijn er stellen die beiden al met keramiek bezig waren en die elkaar op het vakterrein tegenkwamen en besloten hun krachten te bundelen zowel in de keramiek als in de liefde. De resultaten van de verschillende combinaties zijn te zien in deze expositie.
Yasuyo Nishida (’77) en Vladimír Groh (’53) zijn een bijzondere match. Zij komt uit Japan en hij uit Tsjechië. Beiden waren met porselein bezig en tijdens een internationale uitwisseling tussen keramiekopleidingen, kwam zij naar Tsjechië, waar ze elkaar ontmoetten. Ze spraken een verschillende taal maar hun interesse voor porselein was dezelfde. Nu maken ze samen porselein en spreken een mengelmoesje van Tsjechisch en Japans. Hun werk verbindt strakke vormen van fabrieksporselein en design met organische handgevormde keramiek, met natuurlijke decoraties die aan ijs, dauw of water doen denken.
Wied & Diederik Heyning hadden al een hele carrière achter de rug voordat ze met klei gingen werken. Voor het werk van Diederik woonden ze op verschillende plaatsen in Engeland en Frankrijk met hun gezin. Omstreeks 1995, toen hun kinderen groot waren en Diederik op een keuzepunt was aangekomen in zijn carrière besloten ze het roer om te gooien. Diederik wilde met zijn handen gaan werken, hij ging draaien. Wied schilderde al langer, zij ging het werk van Diederik decoreren. Ze koos voor schilderen met chloriden omdat dat het meest het schilderen met aquarelverf benadert. De combinatie met flinterdun porselein geeft hun gezamenlijke werk een vluchtige en poëtische uitstraling.
Ze bezochten bekende keramisten zoals Arne Åse (DK) en Peter Lane ( GB) van wie ze veel leerden over het werken met porselein en het schilderen met chloriden.
Margaret & David Frith (GB) David runde sinds 1963 zijn eigen werkplaats, en na drie jaar voegde Margareth zich bij hem en ging mee werken in de werkplaats. Ze begonnen met aardewerk daarna stapten ze over op een houtoven en vervolgens in 1974 op een gasoven en hebben ze zich gespecialiseerd in steengoed met bijzondere glazuren met een prachtig ossenbloedrood. Sinds 1975 verhuisden ze naar een nieuwe werkplaats die de naam Brookhouse Pottery kreeg.
Inke & Uwe Lerch (D) kennen elkaar van de Muthesius- Werkkunstschule in Kiel. Inke volgde hier grafiek en keramieklessen. Uwe volgde dezelfde richtingen en gaf later les op deze kunstopleiding. Nadat Inke haar studie afrondt delen ze samen het atelier. Samen werken ervaren ze als inspirerend. Daarbij maakt ieder zijn eigen werk en praten ze achteraf over de resultaten. In harmonie werken ze samen aan elk hun eigen werk met respect voor elkaars prestaties.
Susanne Lukàcs-Ringel & Fritz Rossmann & (D) maken elk hun eigen werk. Ze waren al lang bezig als keramist en hebben zich in verschillende richtingen ontwikkeld. Susanne leerde houtgestookte keramiek maken onder meer in Engeland. Fritz maakt prachtig verfijnd porselein waarvoor hij verschillende prijzen heeft ontvangen in Duitsland en Japan. Vorig jaar hebben ze tijdens een reis naar Japan hun krachten voor het eerst gebundeld in gezamenlijk werk dat ze daar maakten. Dit is naast hun eigen werk ook te zien in de expositie.
Paulien Ploeger & Her Comis (NL) hebben sinds 1981 hun gezamenlijke ateliers “De Slingerhaan Ateliers”. Paulien is specialist in zoutgestookte keramiek en volgde daarvoor stages in Engeland en Frankrijk. Ze ontmoet Her Comis tijdens haar stage en daarna gaan ze samen verder. Her Comis maakt houtgestookte keramiek en laat zich inspireren door stenen monumenten die wereldwijd te vinden zijn. Om inspiratie te vinden reisde hij naar Schotland, Taiwan en Korea. Paulien en Her hebben sinds kort een nieuwe houtoven. Hierin maakte Paulien de imposante installatie de “Vuurplaats” van 2 bij 2 meter die ook in de expositie te zien is. Het werk verwijst naar een vuuraltaar waarop een ode wordt gebracht aan de schepping. Aan het vuur dat de aarde of de klei haar definitieve vorm geeft. Een ode aan het vuur dat hen bij elkaar bracht, hun gezamenlijke passie voor keramiek.
Nina Lund & Jean François Thiéron (DK) Zij is Deens hij is Frans. Hij had een atelier in het bekende pottenbakkersplaatsje La Borne in Frankrijk. Zij komt daar voor een studiereis. Ze keert niet alleen terug naar Denemarken met nieuwe kennis maar ook met een nieuwe liefde: Jean-François gaat met haar mee naar Denemarken waar ze sinds 1998 een gezamenlijk atelier runnen.
Johnny Rolf & Jan de Rooden ( NL) zijn de veteranen van het gezelschap. Zij hebben in 2007 hun 50 jarig jubileum gevierd en toen besloten dat het tijd was om te stoppen met keramiek maken. Niet omdat de inspiratie op was, maar wel de kracht om grote keramische werken te maken. Sinds ze hun gezamenlijke atelier startten in 1957 hebben ze honderden stukken gemaakt en op talloze plaatsen geëxposeerd, soms samen soms apart. Ze maakten ieder heel bewust eigen werk waarover ze spraken en elkaar inspireerden en stimuleerden. In het Gemeentemuseum in Den Haag is t/m 17 maart een overzichtstentoonstelling van hun werk te zien. Hun werk bevindt zich in diverse collecties van grote musea. Het is een eer hen in de Tiendschuur te mogen presenteren.
De presentatie in deze tentoonstelling laat in steengoed uitgevoerde abstracte vormen zien van Jan van Rooden uit de periode 1980 t/m 2006. Johnny Rolf is vertegenwoordigd met figuratief werk van 1993 t/m 2001 met sprookjesachtige titels zoals vogel, droom en danseres.
Heide & Peter van Veen (NL) wonen en werken in Beegden bij Roermond. Sinds 1983 nemen ze deel aan keramiekmarkten met hun werk. Sindsdien hebben ze zich vele keramische technieken en materialen eigen gemaakt. Hun werk werd aangekocht door keramiekmusea zoals Het Prinsessenhof in Leeuwarden het Westerwaldmuseum in Höhr-Grenzhausen(D) en het Keramion in Frechen (D). Uiteindelijk hebben ze gekozen voor het werken met porselein uit Limoges, porselein-paperclay en Bone China. Ze decoreren de fijne porseleinen objecten met grafische tekeningen, met gekleurde slib en porseleinkrijtjes die ze zelf ontwikkeld hebben. Meestal maakt ieder zijn eigen werk, maar soms decoreren ze ook elkaars werk. Voor de alerte kijker zijn hun individuele stijlen te herkennen.
Activiteiten bij deze expositie:
3 februari: Heide en Peter van Veen- demonstratie decoratietechnieken op porselein: 14.00-17.00 uur;
3 maart: Her Comis – “Stenen uit Zee”- lezing over inspiratie uit verre reizen en demonstratie opbouw- en vormtechnieken: aanvang 14.00 uur;
7 april: Wied en Diederik Heyning – demonstratie decoratie technieken met schellak: 14.00-17.00 uur.
Exposanten:
Yasuyo Nishida & Vladimír Groh (Tsjechië)
Wied & Diederik Heyning (NL)
Margaret & David Frith (GB)
Inke & Uwe Lerch (D)
Susanne Lukàcs-Ringel & Fritz Rossmann & (D)
Paulien Ploeger & Her Comis (NL)
Nina Lund & Jean François Thiéron (DK)
Johnny Rolf & Jan de Rooden ( NL)
Heide & Peter van Veen (NL)