60 jaar passie voor kunst en porselein

Piet Stockmans 1963 + 60 = 2023

van 7 oktober 2022 tot en met 15 januari 2023

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen toont deze solotentoonstelling ter gelegenheid van het 60jarige jubileum van de wereldberoemde porselein ontwerper en kunstenaar Piet Stockmans. In 1963 begon de liefde van Piet Stockmans voor porselein. Zijn professionele verbintenis met het witte goud jubileum is een gelukkig huwelijk dat in 2023 haar diamanten jubileum viert. Inmiddels is hij (bijna) 82 jaar en nog dagelijks bezig in zijn atelier. Deze expositie is een hommage aan Piet Stockmans en zijn kenmerkende oeuvre in wit en blauw.

Goede chemie en speling van het lot

Piet Stockmans’ (Leopoldsburg België,1940) liefde voor porselein is ontstaan door een speling van het lot. Was zijn eerste baan bij een papierfabriek geweest, was alles anders gelopen. Dan hingen er nu boeken aan de muur en zou hij zijn muurinstallaties in papier gemaakt hebben. Hij zegt: ”Bij mij is het nu porselein geworden en daar heb ik het mee moeten doen. Belangrijker is wat je met een materiaal uitdrukken kan en niet het materiaal op zich. In die zin is mijn liefde voor porselein dubbel.” Maar deze dubbele liefde blijkt een zeer goed huwelijk. De creatieve geest van Piet Stockmans en de mogelijkheden die porselein hem biedt zorgen voor een uitstekende chemie. Een wisselwerking die talloze kunstwerken en ontwerpen voortbrengt en hem wereldberoemd hebben gemaakt als porselein designer en kunstenaar.

Diepe liefde voor porselein

Door de jaren heeft Piet Stockmans’ relatie met porselein zich verdiept. Inmiddels houdt hij van porselein in al haar facetten. Van industrieel geproduceerd serviesgoed tot ambachtelijke objecten, van eigenzinnige kunstwerken tot artistieke installaties. Hij onderzoekt porselein uitvoerig, kneedt haar, vormt haar, aait haar, verkent haar grenzen, tergt haar mogelijkheden, eert haar en respecteert haar. Zijn hele oeuvre is een liefdesverklaring aan porselein. Een monument voor zijn allesomvattende en onvoorwaardelijke liefde voor het witte goud.

Hoe porselein op zijn pad kwam

Piet Stockmans’ liefde voor porselein ontstaat direct na zijn opleiding Plastische Kunsten, Beeldhouwen en Keramiek aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Architectuur en Toegepaste Vormgeving in Hasselt, België. Hij raakt in de ban van porselein als ontwerper bij Royal Mosa in Maastricht. Hier werkt hij van 1963-1964 en daarna van 1966-1989. Hij ontwerpt talloze serviezen voor Mosa. Deze worden in de fabriek massaal geproduceerd en wereldwijd door vele handen gebruikt.

Ambachtelijk handgemaakt porselein

Behalve voor Mosa ontwikkelt hij in zijn eigen studio kleine series ambachtelijk geproduceerd porselein. Zoals serviezen, theelichten, vazen en sieraden. Deze objecten zijn ieder uniek door de handmatige afwerking, zoals een twist of afdruk in het zachte porselein of een toets blauwe slib of oxide. Deze kleine reeksen laten goed zien hoe Piet Stockmans speelt met vorm, reeks en kleine variaties.

Wild en ongeremd porselein

Deze verkenningen gaan nog verder in zijn vrije werk. Hier is de functionaliteit niet langer een begrenzende factor. De kunstcollectie die hij heeft gerealiseerd tijdens zijn carrière loopt uiteen van speelse ingetogen studies van grondstoffen, geometrische basisvormen en productiemallen tot installaties waarbij Stockmans alle remmen loslaat en het porselein over vrouwenlichamen giet of letterlijk door de ruimte gooit. De productiviteit van Piet Stockmans is enorm. Elke werk inspireert tot een volgend werk. Hij werkt graag in reeksen, waarbij telkens dezelfde vorm iets anders wordt bewerkt. Hij bezit een niet te stillen nieuwsgierigheid en een niet te stuiten bron van creativiteit.

Verstild porselein

Het werken met series en herhaling en het intuïtief spelen met materiaal, vorm en kleur brengt verstilling en rust in het hoofd van Piet Stockmans. Hij heeft zijn eigen unieke methode ontwikkeld om goed te zorgen voor zijn geest en welzijn. Hij omschrijft dit als volgt: “Schepping stoelt op doen, niet op denken; het maken baart ideeën die op hun beurt andere ideeën voortbrengen; gaandeweg, onderweg, worden er, hoe vreemd ook, beslissende opties genomen. Zoals het automatisme van de ploegende boer, of de gewoonte van het gebed, of van het reciteren van mantra's, of nog de herhaling van een dagelijks gebaar. Het is een zoeken naar eenvoud, naar rust, naar lichamelijk wel-zijn.”

Porseleinen liefde roest niet

Na ruim 60 jaar werkt Piet Stockmans nog altijd met even veel passie met porselein alsof het zijn eerste keer is. Hij onderzoekt vorm en materiaal met een open blik, een enthousiasme en een gretigheid die inspirerend is en laat zien dat zijn liefde voor porselein nooit zal vergaan. Hij omschrijft het zelf als volgt: “Hoe fijn is het om creatief te zijn, met een eenvoudig materiaal als klei. Ik werk er al mijn hele leven mee en de nieuwe ideeën blijven komen. Hoe schitterend is het dat ik mezelf iedere dag kan uitdrukken met dit witte goud, het porselein. Altijd met dezelfde filosofie van tastbaarheid en kwetsbaarheid.”

Porseleinen mijlpaal in de kunstgeschiedenis

Zijn passie voor porselein is bijzonder vruchtbaar en succesvol. Piet Stockmans is een belangrijk kunstenaar en ontwerper van de naoorlogse kunstgeschiedenis van de Lage Landen. Een boegbeeld binnen de design- en keramiekwereld. Zijn naam, ontwerpen en kunstwerken genieten internationale bekendheid en mogen niet ontbreken in belangrijke overzichtswerken en museale collecties. Zijn werk is dan ook te vinden in talloze musea voor hedendaagse kunst, design en keramiek in onder meer Gent, Amsterdam, Londen, Faenza, Sèvres, New York, Toronto en Los Angeles. Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen is bijzonder trots deze jubileumtentoonstelling te mogen presenteren. De expositie is te zien van 7 oktober tot en met 15 januari 2023.

Opening/ preview: 7 oktober 2022 | 16 uur

Piet Stockmans zal persoonlijk zijn werk toelichten tijdens de opening.
Daarnaast zal conservator/ manager Sacha Odenhoven een inleiding verzorgen.

Piet Stockmans komt persoonlijk zijn werk toelichten op vrijdag 2 december | 14 uur.
Graag vooraf reserveren via onze website.

Voor meer informatie zie: www.tiendschuur.net of vraag naar Sacha Odenhoven - conservator / manager - info@tiendschuur.net of 077-3260213.