Spelen met Vuur – Wim Hos & Siegfried Gorinskat

27 februari tot en met 22 mei 2011

Een tentoonstelling ter nagedachtenis aan Wim Hos & Siegfried Gorinskat.

Twee keramisten van betekenis, twee keramisten die speelden met vuur en daarmee prachtige resultaten behaalden in hun werk. Twee keramisten die beslist niet mogen worden vergeten. Zij waren beide werkzaam in Zuid-Limburg, hun werk was en ís nog steeds van belang in heel Nederland en hun naam is ver over de grenzen bekend in de keramiekwereld. Deze expositie toont werk uit hun beginperiode, hun inspiratie bronnen, de hoogtepunten uit hun carrière en hun laatste werk.

Siegfried Gorinskat geboren in 1938 in Eydtkuhnen, Duitsland. Hij volgde zijn opleiding in Duitsland. In 1973 begon hij met het experimenteren met diverse keramisch technieken, zoals draaien, opbouwen, ovenbouw en diverse stooktechnieken. Hij ontwikkelde zich als autodidact in de keramische vormgeving. Vanaf 1976 is hij zelfstandig keramist in het pottenbakkersplaatsje Raeren (België), daarna in Nederland. In het begin van zijn carrière als keramist maakte hij met name gebruikskeramiek, op de draaischijf. Dat hoog gestookt werd  (steengoed) in de gasoven of elektrische oven. In de loop der jaren verlegde hij zijn aandacht naar monumentale, uit platen opgebouwde, sculpturen die hij stookt met de raku techniek gecombineerd met zoutglazuur. Voor deze sculpturen bouwde hij speciale ovens zodat zijn werken erin pasten. Roodgloeiend werden de stukken met een enorme tang uit de over gehaald. Siegfried stond dan in een hittebestendig pak op zijn teenslippers voor de oven en tilde de stukken er met haast bovenmenselijke kracht uit. Vervolgens stopte hij de stukken in het zaagsel om ze te smoren en te roken, deze temperatuur shocks, veroorzaakten een prachtige craquelé in het glazuur en scherf, die door het zwart-roken duidelijk zichtbaar werd. Zijn laatste werk waren sculpturen waarin glas met keramiek en kunststofbanden gecombineerd werden. Overheersend was bij dit laatste werk de bootvorm. Zijn ziekte beïnvloedde de thematiek in zijn werk. De boot staat symbool voor de overgang, naar een andere fase. In de Griekse mythologie beschrijft de dichter Homeros de rivier de Styx, die de wereld scheidt van het dodenrijk. Siegfried Gorinskat is overleden in 2006, hij werd 68 jaar. Aarde en vuur waren zijn leven.

Wim Hos geboren in 1956. Oorspronkelijk volgde hij een studie aan de Sociale academie. Tijdens de zomervakanties werkte hij samen met pottenbakker Jos de Zwart, die hem leerde draaien. Na een succesvolle tentoonstelling van zijn vrije werk, besloot hij in het derde studiejaar het roer om te gooien. Hij  volgde enkele lessen bij Natascha Rieter (keramiste en partner van Siegfried Gorinskat) en hij sprak met veel keramisten en las veel over het vak. Vanaf 1980 was hij werkzaam als keramist. Aanvankelijk maakte hij geglazuurd werk maar stapte in 1984 over naar de raku techniek. Dit deed hij 8 jaar lang heel intensief en hij sleepte er diverse prijzen mee in de wacht. Daarna ging hij geleidelijk over op de techniek van het houtstoken. Hiervoor stookte hij zijn werk in een naar Japans voorbeeld gebouwde Anagama-oven (7 meter lang), die 5 dagen en 4 nachten lang gestookt moest worden en die 20 kuub hout verbruikte. In de houtoven gaat de as van het hout rond vliegen en slaat neer op de keramiek waar het vervolgens inbrandt en zelfs smelt tot een asglazuur. Dit niet te sturen en controleren procedé geeft prachtige natuurlijk resultaten.

Wim vergeleek het resultaat met een uitspraak van een Japanse filosoof: Soëtse Yanagi:  “Exactheid en perfectie zijn geen uitingen van vrijheid, de ware vrijheid ligt in het onregelmatige”.
Wim Hos beschouwde zijn houtgestookte keramiek als het hoogtepunt van zijn carrière, zijn beste werk. Tegen het eind van zijn leven werd zijn werk beïnvloedt door zijn ziekte. Hij had niet meer de kracht om te draaien. Hij maakte sculpturen in de vorm van huizen. Het huis is een metafoor voor het lichaam waarin de ziel tijdens het leven woont. De ziel die Wim inspireerde, de vonk gaf om te spelen met vuur en voor altijd een kwajongen te blijven. Wim Hos is overleden in 2009, hij werd 53 jaar.

Opening: zondag 27 februari om 11.00 uur.
De inleiding bij deze expositie zal worden verzorgd door keramiek verzamelaar Menno de Vries.

Workshops rakustoken door Cindy Heldens: Deze workshops worden georganiseerd ter gelegenheid van deze expositie waarin veel raku werk te zien is. Voor iedereen die wil weten hoe raku keramiek gemaakt wordt of die wil spelen met vuur…
Zaterdag 9 april en 14 mei, aanmelden via info@tiendschuur.net