“Tea is hot”
Hippe en klassieke theekommen

Te zien van 15 januari t/m 22 mei 2016

Een imposante tentoonstelling met 300 theekommen gemaakt door 97 exposanten uit Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten. Deze expositie laat zien dat thee van alle tijden en van alle landen is.
Met traditioneel werk van pottenbakkers uit Korea en Japan en eigenwijs keramisch werk van Westerse keramisten. Grote namen zoals Claude Champy (F), Rebecca Harvey (GB), Tomoo Hamada (JP), Tineke van Gils (NL) Frits Roβmann (D) en Petra Bittl (D) zijn vertegenwoordigd. Naast hen lieten nog vele anderen zich inspireren door de klassieke vormen en vertaalden deze naar eigentijdse variaties op de theekom. Het werk van álle kunstenaars in deze expositie bewijst dat thee hip en ’hot’ is!

Thee is behalve hip, gemiddeld drinkt elke Nederlander 2 kopjes thee per dag, ook oeroud. Men vermoedt dat thee als medicijn ontstond ongeveer 5000 jaar geleden. De eerste bronnen die over thee schrijven zijn van 1000 v.Chr. Thee komt uit Azië. Een legende vertelt over de Chinese keizer Chennong die wilde dat zijn bevolking alleen gekookt water dronk. Toen hij het goede voorbeeld wilde geven, waaiden er bladeren in de waterketel. Het brouwsel rook en smaakte lekker en de thee was ontdekt. Tijdens de Tangdynastie (618-906) groeide de thee uit van hofdrank tot nationale drank. Er werd zelfs belasting betaald in de vorm van blokken gedroogde thee. Vanuit China heeft thee zich over de wereld verspreid. Tijdens de Sungdynastie bezocht een Japanse zenmeester China. Hij nam de thee mee naar Japan en hier ontstond een rijke theecultuur en werden deftige theeceremonies gehouden.

In dezelfde tijd werd thee ook verhandeld via de zijderoute en kwam zo in Afrika en het Midden-Oosten terecht. Europa komt in de 16e eeuw voor het eerst in aanraking met thee. En in de 17e eeuw, het VOC tijdperk worden Nederland en Engeland actieve importeurs van de zeer kostbare thee. In Engeland ontstaat ook een traditie rondom theedrinken. De theesmaak Earl Grey is vernoemd naar een Engelse lord. Verder onderstreept de Engelse High Tea hoezeer thee in de Engelse cultuur is ingebed. De thee van vandaag wordt het meest in een zakje gedronken, een uitvinding uit 1907 van de Amerikaanse theehandelaar Thomas Sullivan. De meeste thee die we drinken komt nog altijd uit Azië.

Thee wordt in Azië nog altijd gedronken uit kommen. Een vorm die perfect met de handen te omsluiten is en daarmee lekker in de hand ligt. En zo kun je je handen warmen aan de hete thee. Tegelijkertijd is het de meest oorspronkelijke vorm om uit te drinken. Bij gebrek aan een glas of beker vouw je je handen tot een kom en houdt ze onder de kraan of een bron om zo te kunnen drinken. Deze vorm is naast zijn inhoud het thema van deze expositie en laat talloze variaties erop zien.

Uit Azië komt ook het porselein en de verfijndere technieken van glazuren en zijn diverse stookprocedés, zoals bijvoorbeeld raku voor keramiek ontwikkeld, die van hieruit zich verder over de wereld hebben verspreid. Vermoedelijk kwamen de eerste pottenbakkers uit Korea en werden zij als slaaf meegenomen naar China om voor de keizers te werken. Samen met de thee hebben de pottenbakkersvaardigheden zich vanuit Azië over de wereld verspreid. Reden te meer om een expositie aan beide te wijden. Omdat Korea het land van oorsprong zou zijn van de keramische tradities, zijn speciaal voor deze expositie 6 Koreaanse kunstenaars uitgenodigd. Twee van hen zullen ook een traditionele Koreaanse theeceremonie komen demonstreren.

Opening: Donderdag 14 januari, 16.00 uur.
De inleiding bij de expositie zal verzorgd worden door Monika Gass, directeur van het Keramikmuseum Westerwald, Höhr-Grenshauzen, Duitsland.

Tijdens de expositie zullen diverse demonstraties en activiteiten worden georganiseerd:
21 februari – Karlijn Dapper – Nederlands Kampioen Theesommelier- Demonstratie en proeverij rondom theetradities wereldwijd, 11.00 uur en 14.00 uur  
20 maart – Tineke van Gils neemt je mee in de Chinese drakenovens vol theepotten en demonstreert de kunst van porseleindraaien, 14.00 uur
3 april – Koreaanse theeceremonie – door exposanten Sunbim Lim en Jiyoun Shim uit Korea, 14.00 uur
22 mei – Alles over kruidenthee: Rondleiding in tuinen en proeverij, verzorgt door kruidenexpert Gemma Van Beek, 11.00-13.30-15.30 uur

Deze tentoonstelling is georganiseerd en tot stand gekomen in samenwerking met het Keramikmuseum Westerwald uit Höhr-Grenzhausen, Duitsland.

Exposanten:
Elke Adamek-Schrievers (DE)
Susanne Altzweig (DE)
Elena Arosio (BZ)
Kathrin Bachmann (DE)
Susanne Bartram (DE)
Susanne Bauer (DE)
Andrzej Bero (PL)
Petra Bittl (DE)
Douglas Black (US)
Caroline Bohlmann (DE)
Sigerd Böhmer (DE)
Katrin Bohnacker (DE)
Daniel Cavey (US)
Claude Champy (FR)
Nani Champy-Schott (FR)
Eddie Curtis (UK
Margaret Curtis (UK)
Terry Davies (UK)
Ute Dingel (DE)
Elke Eder-Eich (DE)
Hans Engels (BE)
Lisa Floryshak-Windman (US)
Juliane Marie Fritsch (DE)
Eva Funk-Schwarzenauer (DE)
Bernadett Furò (HU)
Elke Gerber-Eckert (DE)
Shamai Gibsh (IL)
Roland Giefer (DE)
Rolando Giovannini (IT)
Martin Goerg (DE)
Marie-Paul Goormans (BE)
Axel Grams (DE)
Tomoo Hamada (JP)
Julie Harbers (US)
Rebecca Harvey (UK)
Christoph & Ines Hasenberg (DE)
Katalin Julia Herter (HU)
Steve Hilton (US)
Niek Hoogland (NL)
Stefanie Jäger (DE)
Changhyun Jeon (KR)
Kiho Kang (DE)
Birke Kästner (DE)
Kyoung-Ah Kim (KR)
Daewoong Kim (KR)
Sara Kirschen (IT)
Katrin Kliemann (DE)
Angelika Krauβ (DE)/
Toni-Maria Lange (DE)
Robert Lawarre (US)
Young-Jae Lee (KR)
Lee Love (US)
Susanne Lukacs-Ringel (DE)
Michael Martino(US)
Geneviève Meylan (CH)
Nicola Moczek (DE)
Katarina Monien (NO)
Sabine Moshammer (DE)
Arthur Mülller (DE)
Kathrin Najorka (DE)
Svein Narum (NO)
Aiono Nebel (DE)
Sandra Nitz (DE)
Sun-Taek Oh (KR)
Karin Putsch-Grassi (IT)
Susanne Reuter (DE)
Lukas Richarz (FR)
Armin Rieger (DE)
Anne Röβler (DE)
Fritz Roβmann (DE)
Julia Saffer (DE)
Eszter Sághy (HU)
Michael Sälzer (DE)
Ulrike Sandner (DE)
Monika & Werner Schödel- Müller/ Nowka (DE)
Claudia Schoemig (DE)
Stefan Schwarz (AU)
Karin Schweikhard (DE)
Jiyoun Shim (KR)
Olga Simonova (DE)
Armin Skirde (DE)
Imke Splittgerber (DE)
Wanda Stehr (DE)
Nikolaus Steindlmüller (DE)
Martina Thies (DE)
Beate Thiesmeyer (DE)
C.A. Traen (US)
Tineke van Gils (NL)
Pim van Huisseling (NL)
Alexa Voightlaender (DE)
Carolin Wachter (DE)
Andrew Walford (ZA)
Julia Winter (DE)
Tag Keum Yoo (KR)
Berthold Zavaczki (DE)