Ursula Commandeur

“Demonstratie kriebels maken”
Ursula Commandeur laat zien hoe zij haar sculpturen maakt

Zondag 11 maart is de Duitse kunstenares Ursula Commandeur persoonlijk aanwezig in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Zij zal dan aan het publiek demonstreren hoe zij haar insect-achtige sculpturen maakt. Deze fascinerende kriebels in zwart-wit komen in verschillende stappen tot stand, van de draaischijf tot aan het assembleren van de talloze kleine keramische elementjes. De demonstratie is van 14.00 uur tot 16.00 uur en wordt georganiseerd ter gelegenheid van de expositie Black & White, keramische kunst  in zwart en wit, deze is nog te zien tot en met 8 april.

Ursula Commandeur (1958, Duitsland) werkte al 6 jaar als bloemist toen ze ontdekte dat er een keramiekopleiding bestond. Van 1990 tot 2000 studeerde ze industriële vormgeving aan de Hogeschool van Krefeld. Sinds 1992 heeft ze een eigen werkplaats in Castrop-Rauxel. Ze exposeert regelmatig in binnen- en buitenland onder meer in Nieuw-Zeeland, Japan, Korea en Australië. Ze heeft wereldwijd diverse onderscheidingen voor haar werk ontvangen.

De rode lijn in haar werk is het spelen met elementen, het samenstellen van losse delen. Die soms doen denken aan zeepokken, zeeëgels of andere wonderlijke schepsels uit de natuur. Het spel van het licht over haar werk is belangrijk, daarom gebruikt ze geen kleur. Opvallend is de tactiele afschrikkende werking. Haar werken prikken en waarschuwen tegen aanraken.

Aan de draaischijf maakt ze de kleine elementjes. Na de biscuit stook in een elektrische oven wast ze haar werk in met zwarte of bruine engobe, waarna het werk nogmaals wordt gestookt. Tot slot zet ze haar objecten in elkaar met ijzerdraad of rubber. Zo ontstaan haar fascinerende zwart-witte kriebels.

Ursula Commandeur is een van 9 exposanten in de expositie Black & White die momenteel te zien is in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Deze toont keramische kunst in zwart en wit. Keramiek kan op heel veel manieren kleurrijk gemaakt worden. Sommige kunstenaars kiezen echter bewust voor het weglaten van kleur. Resultaat is geen overzicht van uitersten of tegenstellingen. De keramische werken in deze expositie tonen het pure materiaal, met sobere decoraties, vrij van franje of frivoliteiten. Het resultaat is sober, strak, verstild, grafisch en poëtisch werk. Ontdek de schoonheid van dit ingetogen palet van kunstenaars uit heel Europa. Het is adembenemend als een maagdelijk sneeuwlandschap. Even ontsnappen uit het hectische leven van alle dag kan door deze serene zwart-witte wereld te bezoeken.

De expositie is nog te zien tot en met 8 april.