Young Clay

Young Clay – eigenwijze Engelse keramiek

Precies een maand is de expositie met eigenwijze Engelse keramiek nu te zien in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Deze toont vernieuwend eigenzinnig talent uit Engeland, met de crème de la crème van de hedendaagse keramiekwereld. De keramiekkenners onder de bezoekers spreken van een unieke gelegenheid dit talent verzameld te zien op het vaste land. Een gerenommeerd keramiekmuseum uit Duitsland wil graag de expositie overnemen. Ook de bezoekers met minder expertise worden gevangen door het Engelse talent en spreken hun enthousiasme uit in het gastenboek en sociale media.

1 juni t/m 22 september 2013

Young Clay is de titel van de expositie. Dit heeft geen betrekking op de leeftijd van de makers of het materiaal. Young verwijst naar open en spontane houding en werkwijze van de keramisten. Zoals kinderen dat het beste kunnen, ongehinderd door kennis, denkpatronen en verplichtingen. De keramisten in deze expositie zijn jong van geest en gaan enthousiast op ontdekkingsreis in de wereld van mogelijkheden die klei hen biedt. Zij verkennen elk op eigenwijze manier de mogelijkheden van klei. Ze laten zich inspireren door cultuur, tradities en de natuur. Ze werken met uiteenlopende vormen en technieken, van slibgoed tot gietvormen. Van rijkelijk vloeiende glazuren tot huiden zoals alleen de natuur die kan maken. Wat hen verbindt is hun persoonlijke stempel dat ze in de klei drukken en de vrijheid waarmee ze het materiaal hanteren.

Traditionele technieken zoals houtstoken en zoutstoken worden toegepast door Matthew Blakely en Jeremy Steward. Hun werk bevat een grote dosis spontaniteit en vakmanschap. Ze draaien de vormen zelf, ze bewerken de natte klei door erin te tekenen en te stempelen. Dan komt het spel met glazuur,vuur en as. De oven maakt het werk af met effecten en resultaten die telkens anders zijn en niet te sturen.

Ook van origine traditioneel is de slibgoedtechniek waarmee Dylan Bowen en Barry Stedman werken. Maar de vaart en het enthousiasme waarmee ze de kleuren op de potten slingeren zijn alles behalve traditioneel. Wilde en dynamische schilderingen zijn het resultaat die niet onderdoen voor de expressieve stromingen binnen de schilderkunst. David Binns hanteert een techniek die bij menigeen associaties zal oproepen met terrazzo of granito op vloeren en in aanrechtbladen. Deze uit Italië afkomstige techniek past Binns toe voor zijn sculpturale werk. Hij giet gladde architecturale vormen die hij zorgvuldig polijst, zo maakt hij zijn eigen ‘design-stenen’.

Londen heeft de Royal College of Art, een boven studie waarop alleen bijzonder getalenteerde kunstenaars worden toegelaten die reeds succesvol de kunstacademie hebben afgerond. Tanya Gomez, Rebecca Harvey, Ashley Howard en Ashraff Hanna werden allemaal toegelaten tot deze prestigieuze opleiding en zijn nu met hun nieuwste werk te zien in deze expositie.

Asraff Hanna, Halima Cassel, Yo Thom ( Japan) en Akiko Hirai (Japan) zijn van origine niet Engels, zij raakten geïnspireerd door het ambacht keramiek in Engeland en de wijze waarop het daar beoefend werd. Ze combineren dit met hun roots. Wat vooral bij de laatste drie duidelijk zichtbaar is in hun werk. Bij Halima Cassel, afkomstig uit Pakistan, zijn de invloeden van de Islamitische geometrische kunst te herkennen, maar ook andere invloeden zoals de stenen reliëfs in tempels en de Boeddhistische mandala.

Asraff Hanna (Egypte) heeft zich sinds de Royal College of Art, los gemaakt van een meer traditionele techniek en zijn werk ontwikkeld tot organische vloeiende vormen, met subtiele kleuren waarover het licht en de schaduw een prachtig spel spelen.

Tot slot is er het werk Rachel Wood en Wendy Lawrence, zij trotseren de elementen en steken de draak met de tand des tijds. Althans zo lijkt het. Woods maakt pot vormen, Lawrence organische sculpturen die ze beide weten te voorzien van huiden die alleen de natuur lijkt te kunnen maken. Hun werk ziet eruit alsof het jaren op de bodem van de zee heeft gelegen of diverse stormen en lavastromen over zich heeft gehad. Adembenemend als de natuur zelf, scherp als koraal, prachtig als de patronen van een boktor onder een boomschors.

Ook hun werk getuigd van een open blik de wijde wereld in, onbevangen ontdekken wat de wereld te bieden heeft en zich daardoor laten inspireren. Zij hebben de ontdekkingsdrang die ze als kind kregen vast weten te houden, net zoals die alle exposanten in deze expositie.

Exposanten: Matthew Blakely, Dylan Bowen, David Binns, Halima Cassell, Tanya Gomez, Ashraf Hanna, Rebecca Harvey, Akiko Hirai, Ashley Howard, Wendy Lawrence, Barry Stedman, Jeremy Steward, Yo Thom, Rachel Wood.