La Borne, das französische Mekka der Keramik

10 september tot en met 4 december 2011

La Borne is een uniek dorp in het hart van Frankrijk. Rondom dit dorp leven en werken een kleine 65 keramisten. Hun werk varieert van traditioneel tot modern, van houtoven, raku tot zoutglazuren. Van gebruiksgoed tot sculpturaal werk.
Van oudsher woonden en werkten hier relatief veel pottenbakkers. De keramiekproductie viel in de zestiger jaren van de 20e eeuw bijna stil, maar 10 jaar later bliezen een aantal enthousiaste kunstenaars de oude tradities nieuw leven in. Zij inspireerden talloze keramisten hetzelfde te doen. Sindsdien is het dorp is als een magneet voor elke liefhebber én vervaardiger van keramiek.
La Borne is het Franse mekka van de keramiek.

Deze expositie toont werk van 15 zorgvuldig geselecteerde keramisten die een dwarsdoorsnede tonen van het bonte palet van het keramistendorp, La Borne. In deze tentoonstelling is gebruiksgoed te vinden, met theepotten, borden, koppen en schotels. Er is tuinkeramiek, er zijn tegels en dakpannen. Er zijn sculpturen te vinden en potvormen die in de verte herinneren aan een functie maar opzichzelf staande kunstobjecten geworden zijn.

Alle mogelijke technieken zijn hier te vinden. Zoals rookgestookte keramiek, waarbij het spel met vuur en de zwarte rook, de potten een natuurlijke zwarte craquelé tekening geeft. Het werk van Céline Alfroid-Nicolas, Dalloun en Françoise Blain wordt in deze stijl gemaakt. Er is zoutgestookte keramiek, waarbij in de oven verdampte zoutkristallen op de potten neerdwarrelen en deze een bijzondere glanzende laag geven. Deze tecnhiek is te vinden in het werk van Roz Herrin.
Houtgestookte keramiek mag niet ontbreken bij een expositie over La Borne. Midden in het dorp staat een enorme houtoven van zestien kubieke meter. Deze oven stamt uit de 19e eeuw en staat op de lijst van beschermde monumenten. In 2010 gingen negentien internationale keramsten de uitdaging aan in deze enorme oven een tradiotionele houtstook te doen.

Eric Astoul is ongetwijfeld een van de bekendste namen uit La Borne en van de houtgestookte keramiek.

Suzanne Daigeler maakte jarenlang gedecoreerd steengoed maar verrast nu met nieuw werk, namelijk gedecoreerd aardewerk. Waarvan de scherf weliswaar zachter is maar de kleuren veel krachtiger zijn.

Afwijkend van de potvorm zijn de scuplturale inzendingen. Isabelle Coeur maakt mens figuren, onmiskenbaar vrouwfiguren, uit Afrika met mooie uitgewerkte gezichten, hun stevige lichamen nemen ingewikkelde houdingen aan.

Dan is er nog de zoon van Jean Linard, de Gaudi van La Borne. Linard bouwde een kathedraal van mozaiek met keramische scherven aan de rand van La Borne die nooit afkwam. Hij boetseerde wonderlijke waterspuwers en uilen voor op de daken. Zijn zoon zet nu het werk voort, niet de kathedraal, maar wel de tuinkeramiek. Hij maakt tegels en dakpannen die hij soms op speelse wijze decoreert. Zijn atelier “des Halliers” is ook een plaats  waar jong talent werkt , waaronder  Claire Linard ( de kleindochter van), Danny Chaleteix, Camille Ferry en David Protou. Van dit nieuwe talent is ook werk te zien.

Het zien van de vele mogelijkheden van klei, inspireert en verrast. Geen wonder dat zovelen al de reis naar La Borne maakten, om de klei ter plekke op te snuiven, te voelen en te bewonderen. De kans is groot dat de bezoeker van deze expositie ook in de ban raakt van La Borne en de tocht zal wil gaan maken naar het Franse mekka van de keramiek.

Activiteiten rondom de expositie:
Opening: vrijdagavond 9 september om 19.30 uur, inleiding door Nirdosh Petra van Heesbeen.
De opening zal worden opgeluisterd met Franse luisterliedjes door Herman Verweij, zanger en stadsdichter van Venlo
Muze in het museum: zondag 16 oktober om 16.00 uur. Franse chansons. Zang: Ben Benders. Piano: Ludy Rours.

Lezing: over La Borne, zondag 23 oktober om 14.00 uur door Nirdosh Petra van Heesbeen.
Zij is mede-organisator van deze expositie. Ze is keramiste en woont en werkt sinds 25 jaar tijdens de zomermaanden in La Borne. Kosten € 5,- p.p. inclusief entree museum, inschrijven en meer info via website.

Finissage: zondagmiddag 4 december van 14.00 tot 17.00 uur, “meet en greet” met een aantal exposanten.

Exposanten:
Céline Alfroid- Nicolas
Eric Astoul
Françoise Blain
Isabelle Coeur
Claudie Charnaux-Guillaume
Suzanne Daigeler
Dalloun
Roz Herrin
Svein Jensen,
Christine Limosino-Favretto
Christophe Linard
Alain en Chantal Magne
François Maréchal
David Whitehead