parallax background

Ontstaan


Het ontstaan van het museum

De rivier de Maas had voor Tegelen niet alleen betekenis als waterweg. De rivier zette gedurende tienduizenden jaren klei af. Al vanaf het begin van onze jaartelling diende klei als grondstof voor pottenbakkers en kleine dakpannen en baksteenbedrijven. De naam van de plaats is afgeleid van het Romeinse woord voor dakpan ‘Tegula’.
De pottenbakkers werkten honderden jaren volgens de wat genoemd wordt Rijnlandse traditie. Ze maakten allerlei potten voor gebruik in de keuken, maar ook tabakspotten en kachelopstanden. Daarnaast werden er grote hoeveelheden tegels gemaakt.

De opkomst van de grootschalige en kwalitatief hoogwaardige keramische industrie in Maastricht omstreeks 1830 betekende echter de doodslag voor talrijke Tegelse bedrijven. In het midden van de negentiende eeuw was er hier dan ook nauwelijks meer sprake van enige pottenbakkersbedrijvigheid. Maar niet voor lang.

Omstreeks 1860 kreeg de klei-industrie een nieuwe impuls. Enkele handelaren zagen wel brood in de industriële vervaardiging van bakstenen en dakpannen en binnen relatief korte tijd ontstonden er een dertigtal nieuwe keramische bedrijven.

George Goossens, mede-directeur van het Tegelse grof-keramische bedrijf Russel-Tiglia, organiseerde in 1935 een tentoonstelling met oud Tegels keramisch handwerk dat de Tegelse bevolking nog in bezit had. Deze verzameling bleef bijeen en vormde de basis van de collectie van het Pottenbakkersmuseum, ons huidige Keramiekcentrum Tiendschuur. George Goossens opende in 1936 een atelier in zijn fabriek waar de Tegelse keramiek nieuw leven werd ingeblazen. Kunstenaars, waaronder Corneille, Karel Appel en Anton Rooskens, raakten geïnspireerd in Tegelen en deze artistieke bezoekers inspireerden op hun beurt weer de Tegelse ambachtslieden.

Het Kunst Keramisch Centrum verhuist in 1985 van de Steenweg naar de Tiendschuur en in 1987 sluit het Pottenbakkersmuseum aan op de Kasteellaan 8.
Een logische combinatie: beide keramiek en beide ontstaan dankzij de bezielende leiding van George Goossens.
Op 21 juni 1987 opent het museum haar deuren in de Tiendschuur onder de naam Keramiekmuseum Tiendschuur.

Historie gebouw
Op het prachtige landgoed van kasteel Holtmühle (17e eeuw) ligt Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Dit kastelencomplex is als een van de weinigen in Nederland geheel bewaard gebleven met tiendschuur, kasteelpoorten, tuinen, vijvers en landerijen. Het is bijna 700 jaar oud en na een omvangrijke restauratie in 1993 is in het kasteel een hotel-restaurant gevestigd. De pachters van de kasteelheer waren eentiende van hun oogst verschuldigd. Deze werd opgeslagen in de tiendschuur (18e eeuw). In deze fraaie gerenoveerde tiendschuur zijn Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen en het Keramisch Atelier gevestigd.


De tuinen

Rondom het Château de Holtmühle zijn fraaie kasteeltuinen in diverse stijlen te bewonderen. Ze laten een aantal tuinstijlen zien. Zo zijn – vrij toegankelijk – de landerijen en vijverpartijen en een klein Engels parkje te bezichtigen. Met zijn kronkelpaadjes en bruggetjes geeft dit parkje de romantische omgeving een extra dimensie.
De kruidentuin is te bezichtigen van dinsdag t/m vrijdag, en op zondag, tussen 11.00 en 16.00 uur.
Buiten deze tijden kan de kruidentuin op afspraak bezocht worden.
www.kruidentuintegelenchateau.nl