
Collectie
Museum voor keramische kunst
Een unieke verzameling historische keramiek en toonaangevende exposities met hedendaagse kunst. Ontdek de talenten van gerenommeerde kunstenaars uit heel Europa. Laat je verrassen door knappe staaltjes vakmanschap en de schoonheid van moderne kunst uitgevoerd in klei en porselein.
Deelcollecties
De collectie van de Tiendschuur vindt haar basis bij de rode klei uit de bodem, waarmee grof-keramische producten (dakpannen, bakstenen e.d.) werden vervaardigd en waarvan diverse pottenbakkersateliers gebruiksgoed maakten. Het oudste keramische werk uit de collectie stamt van de Romeinen (± 100 n. Chr.), het nieuwste keramische werk is van hedendaagse kunstenaars uit de 21e eeuw, uit Nederland en Europa.

Tegelse Keramiek
vóór 1936
Deze collectie is ontstaan uit het initiatief van de heer George Goossens, directeur van de firma Russel-Tiglia, om een tentoonstelling te organiseren met Tegelse Volkskunst, in 1935. Deze verzameling en tentoonstelling werd zo bijzonder geacht dat men vond dat deze bijeen moest blijven en voor publiek toegankelijk gemaakt moest worden. Deze verzameling vormt de basis van de museumcollectie. In 1936 werd de Tegelse oudheidkamer ingericht als permanente expositieruimte voor deze collectie. De collectie werd gaandeweg uitgebreid door schenkingen en aankopen van de plaatselijke bevolking.
De collectie bestaat uit vondsten in de Tegelse kleiafgravingen, zoals fossielen, vuistbijlen, urnen en Romeinse dakpannen, de oudste stukken zijn van 3000 v. Chr. Verder bestaat deze collectie vooral uit keramiek: Tegels gebruiksaardewerk zoals keukengerei, servies, pottenbakkersgereedschap, voorraadpotten (waarvan vooral de tabakspotten zeer bijzonder zijn). Verder bevinden zich in deze collectie kunstvoorwerpen, zoals decoratieve kachelopzetten, religieuze beelden, portretten en sierborden.

Tegelse keramiek
1936-1971
De heer George Goossens vond dat het ambacht van de Tegelse volkskunst niet verloren mocht gaan. Omstreeks 1936 richtte hij binnen zijn grof-keramisch bedrijf, Russel-Tiglia, een fijn-keramisch atelier in, waar volgens de oud-Tegelse technieken handmatig keramische producten werden gemaakt. Een aantal producten uit dit atelier vormt het tweede deel van de collectie, een zogenaamde tweede golf Tegelse volkskunst. Nog steeds wordt deze collectie uitgebreid, met schenkingen en aankopen van de plaatselijke bevolking.
Behalve uit keramiek bestaat dit deel van de collectie ook uit ontwerptekeningen, foto’s en filmmateriaal. In 1971 werd dit atelier gesloten. Concreet bestaat deze collectie uit keramiek: pottenbakkersgoed: zoals serviezen en keukengerei. Verder vinden we hier religieuze objecten (zoals patronalia, kerstgroepen, wijwaterbakjes en kruisbeeldjes); sierborden (die meestal voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en jubilea werden gemaakt) en kunstvoorwerpen. Het leeuwendeel van deze collectie is vervaardigd in het fijnkeramisch atelier van Russel-Tiglia.

Tegelse keramiek
ná 1971
Dit fijn-keramisch atelier werd in 1971 gesloten wegens te geringe opbrengsten en door hevige concurrentie met machinaal vervaardigde producten en goedkopere materialen zoals kunststof. De laatste bedrijfsleider van deze afdeling, de heer Theo van Rens, heeft toen een cursuswerkplaats ingericht met de materialen en apparatuur van het atelier. Middels het verzorgen van cursussen zouden de oud-Tegelse technieken toch behouden kunnen blijven Hij gaf ook opleidingen aan werklozen die zich wilden laten omscholen tot keramist. Een van deze cursisten, Niek Hoogland, is professioneel keramist geworden en werkt nog steeds met de oud-Tegelse technieken. Hij vertegenwoordigt de derde golf Tegelse volkskunst in het museum.
Deze deelcollectie bestaat uit keramiek vervaardigd na 1971 door Tegelse keramisten, het belangrijkste deel bestaat uit werk van Jacques Bongaerts, Wim Caus, Niek Hoogland en Harry Trienes. Hier vinden we gebruiksgoed, zoals servies en keukengerei, religieuze objecten, maar met name kunst- en sierobjecten.

Hedendaagse keramiek uit regio Tegelen
Deze collectie bevat de belangrijkste keramisten uit de directe omgeving van Tegelen. Waaronder Joop Crompvoets, Hein Severijns en Stan Linssen. De keramische objecten in deze collectie zijn gebruiksgoed/serviesgoed en kunstobjecten. Met name de vaas-vormen in deze collectie met matte kristalglazuren van Hein Severijns zijn zeer bijzonder en wereldberoemd. Joop Crompvoets stamt uit een lange pottenbakkerstraditie en werkt veel met houtoven en zoutglazuren. Zijn werk toont groot vakmanschap, ook hij is internationaal bekend.
Hedendaagse keramiek van buiten de regio Tegelen
Daarnaast worden regelmatig aankopen gedaan uit wisselexposities. Het accent ligt hierbij op hedendaagse keramiek. Waarbij de regio de meeste aandacht krijgt en de keramisten uit verder liggende gebieden met een steeds breder perspectief worden geselecteerd. Dus de mazen van het aankoopbeleid zijn in Limburg fijn en worden, verschuivend naar Nederland en Europa steeds grover, om uiteindelijk alleen de belangrijkste keramisten in de internationale keramiekwereld over te houden.