VerwachtNiek Hoogland

Tegels aardewerk

26 januari t/m 30 juni 2024

Een solotentoonstelling voor boegbeeld en ambassadeur van het Tegels slibversierd aardewerk. Niek Hoogland viert een dubbel jubileum: in 2023 wordt hij 70 jaar en in 2024 maakt hij 40 jaar keramiek. In 2023 kreeg hij als kers op de taart een 'artist in residency' aangeboden bij de wereldberoemde Leach Pottery.

De Tegelse Niek Hoogland speelt als kleine jongen al met klei en gaat graag kijken bij verschillende Tegelse keramiekbedrijven. In 1984 volgt hij een opleiding tot keramist bij Thei van Rens en loopt stage bij Joop Crompvoets en Guul Jacobs. Sinds de opening van zijn eigen pottenbakkerij in 1991, exposeert hij wereldwijd in musea, op keramiekmarkten en festivals. Hij zet zich onvermoeibaar in voor het behoud van keramiektradities en -geschiedenis. Hij werkt nog altijd met dezelfde technieken als de oude Tegelse slibschilders en houdt dit mooie ambacht levend, maar tegelijkertijd met een frisse hedendaagse twist.

Persbericht
LezingenNieuw wit

Hedendaagse porseleinkunst

5 juli t/m 8 december 2024

Porselein was het witte goud dat in de VOC-tijd mee naar Nederland werd gebracht. In de 18e eeuw slaagden Europese fabrieken erin een vergelijkbaar materiaal te produceren. Tegenwoordig is porselein niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wastafels, wc-potten, serviezen, protheses, zelfs messen en machineonderdelen worden van dit harde witte materiaal gemaakt. Deze expositie loopt parallel aan de tentoonstelling Porseleinkoorts in Nationaal Keramiek Museum Princessehof in Leeuwarden. Zij besteden aandacht aan het eerste Europese porselein uit de 18e eeuw. Keramiekcentrum Tiendschuur toont hedendaagse porseleinkunst van toonaangevende makers uit heel Europa.