Kannenbäckerland
Keramiek uit het Westerwald
19 januari 2025 t/m 11 mei 2025
Net als de provincie Limburg is Westerwald (Duitsland) al eeuwenlang een belangrijk productiecentrum van keramiek. De beroemde ‘Keulse potten’ die in veel Nederlandse huishoudens nog steeds te vinden zijn, kwamen niet uit Keulen maar uit die streek. Deze keramiektraditie zet zich tot op de dag van vandaag voort. Nog steeds bevinden zich in Höhr Grenzhausen het Instituut voor Keramiek en Glaskunst en de Vakschool Keramiek. Ook het Keramiekmuseum Westerwald waar historische en hedendaagse keramiek wordt getoond, bevindt zich daar. Veel jonge getalenteerde makers vestigen zich met hun atelier in het Westerwald.
In de tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan de historie van de keramiek uit het Westerwald en hoe grote hoeveelheden Duits steengoed werden gemaakt voor de Nederlandse markt. Er zal werk te zien zijn van bekende makers als Elfriede Balzar Kopp en Heiner Balzar (die onder andere in Tegelen zijn leertijd genoot). Daarnaast kan men ook genieten van het werk van een hele nieuwe generatie makers. Sommigen met reeds gevestigde namen en anderen pas afgestudeerd.
Het is een goede traditie van Keramiekcentrum de Tiendschuur om aandacht te geven aan plekken op de wereld waar net als in Tegelen van oudsher keramiek wordt geproduceerd.
Rauw
In dialoog met klei
18 mei /m 28 september 2025
Overal ter wereld waar klei wordt gewonnen, is klei anders. De samenstelling, structuur en kleur worden bepaald door verschillende elementen. In deze tentoonstelling laten gerenommeerde keramisten uit verschillende landen hun werk zien. De gemene deler is dat ze allemaal werken met pure klei. Ze proberen het karakter van de klei te ontrafelen door in dialoog te gaan met het materiaal. Hoe voelt de huid? Ruw, zacht of korrelig? Het levert verschillende tactiele ervaringen op. Ervaringen die nog versterkt kunnen worden door in de huid te krassen of er gaten in te maken. Of het juist gladder te maken door polijsten en schuren. Het maakproces wordt zichtbaar. Het stookproces kan een natuurlijke glazuurlaag geven. Het licht krijgt vrij spel en de vorm wordt duidelijker. De plek waar de klei vandaan komt krijgt eveneens een rol. Het rauwe biedt openheid, genaakbaarheid en schoonheid. De klei spreekt voor zich. Ze toont zich rauw.