Westerwald

Productiecentrum van Duitse keramiek met een lange traditie

19 januari 2025 t/m 18 mei 2025

Net als de provincie Limburg is Westerwald (Duitsland) al eeuwenlang een belangrijk productiecentrum van keramiek. De beroemde ‘Keulse potten’ die in veel Nederlandse huishoudens nog steeds te vinden zijn, kwamen niet uit Keulen maar uit die streek. Deze keramiektraditie zet zich tot op de dag van vandaag voort. Nog steeds bevinden zich in Höhr Grenzhausen het Instituut voor Keramiek en Glaskunst en de Vakschool Keramiek. Ook het Keramiekmuseum Westerwald waar historische en hedendaagse keramiek wordt getoond, bevindt zich daar. Veel jonge getalenteerde makers vestigen zich met hun atelier in het Westerwald.

In de tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan de historie van de keramiek uit het Westerwald en hoe grote hoeveelheden Duits steengoed werden gemaakt voor de Nederlandse markt. Er zal werk te zien zijn van bekende makers als Elfriede Balzar Kopp en Heiner Balzar (die  onder andere in Tegelen zijn leertijd genoot). Daarnaast kan men ook genieten van het werk van een hele nieuwe generatie makers. Sommigen met reeds gevestigde namen en anderen pas afgestudeerd.

Het is een goede traditie van Keramiekcentrum de Tiendschuur om aandacht te geven aan plekken op de wereld waar net als in Tegelen van oudsher keramiek wordt geproduceerd.