Dutch Design
Top ontwerpen in keramiek
30 september 2016 t/m 15 januari 2017

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen organiseert een expositie rondom Nederlandse ontwerpen uitgevoerd in keramiek. Deze tentoonstelling laat een dwarsdoorsnede zien van Nederlands keramisch design. Met werk uit meerdere generaties ontwerpers. Een aantal exposanten brengen een hommage aan Nederlandse folklore. Sommige designers knipogen naar de wegwerpcultuur, anderen flirten met vreemde culturen. Bij alle objecten staat het spelen met vorm en functie centraal, van eindeloze variaties op geometrische vormen tot reproducties van organische vormen zoals bloemen, knoflookbollen of konijnenoren.

Bij het samenstellen van de expositie is gelet op de naam en roem die de ontwerpers inmiddels hebben verworven, op diversiteit en originaliteit. Verder was het streven diverse generatie ontwerpers te laten zien. Van gevestigde namen uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, tot jong aanstormend talent anno nu. Van Johan van Loon tot en met Kiki van Eijk.

Diverse reproductie technieken zijn vertegenwoordigd, van gieten tot en met ontwerpen uitgevoerd met 3D printers. Daarnaast is er werk te zien dat tot stand gekomen is in speciale ateliers zoals COR UNUM of in samenwerking met grote bedrijven zoals Arabia en Rosenthal. Bij Cor Unum liet onder meer Geert Lap veel werk uitvoeren. De porseleinfabrieken Hutchenreuter, Arabia en Rosenthal nodigden kunstenaars en ontwerpers uit om series serviezen en sieraden te komen ontwerpen welke dan in limited edition werden uitgevoerd. Onder meer Johan van Loon heeft als Nederlandse ontwerper veel met Rosenthal samengewerkt.

Er zijn in deze expositie ook enkele ontwerpers vertegenwoordigd die een uitstapje hebben gemaakt naar keramiek design in samenwerking met Royal Tichelaar Makkum. Dit Friese bedrijf was jarenlang een begrip in de productie van traditioneel aardewerk en bestaat al sinds 1572. Tot oktober 2014 maakten zij gebruiksgoed en tegenwoordig alleen nog grof-keramiek, bouwkeramiek. In de periode 2000 tot 2014 konden designers zich laten inspireren door het volksaardewerk en er een hedendaagse variant op laten uitvoeren bij dit bedrijf. De hele collectie ‘hedendaags -Tichelaar- design’ wordt nu beheerd en verkocht door Thomas Eyck. Hij heeft het stokje overgenomen. Na een periode in Makkum gewerkt te hebben, is hij op zoek gegaan naar meer ambachtelijke productiebedrijven die werken van hedendaagse ontwerpers willen en kunnen uitvoeren. Het werk van Hella Jongerius en Studio Job in deze expositie is in Makkum tot stand gekomen en beschikbaar gesteld door Thomas Eyck.

Deze tentoonstelling is een samenwerking met het Keramikmuseum Westerwald, Höhr-Grenzhausen in Duitsland, vlakbij Koblenz. Na afloop van de expositie in Tegelen, 15 januari, zal de expositie naar Duitsland reizen, zodat de bezoekers van het Duitse keramiekmuseum ook daar Dutch Design kunnen ontdekken en genieten.

Exposanten:

Simone van Bakel, Aldo Bakker, Jeroen Bechtold, Kiki van Eijk, JAS / MV ( Marjo de Vries en Jo Schoenmakers), Hella Jongerius, Anne-Marie Jetten, Studio Job, Let de Kok, Dick Lion, Sander Luske, Olav Slingerland, Studio Wieki Somers (Wieki Somers & Dylan van den Berg), Marlieke Wijnakker (Vorm Vrij – 3D), Tim de Weerd.

Verder toont de expositie werk uit eigen collectie van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen:
Geert Lap, Jan van der Vaart, Rosenthal serviezen met ontwerpen van Nederlandse designers o.m. Johan van Loon. En diverse ontwerpers die werk maakten in productiehuis COR UNUM.

Activiteiten die bij de expositie worden georganiseerd:
6 november – Tim van de Weerd is persoonlijk aanwezig om werk toe te lichten: 14.00-17.00 uur
20 november – Sander Luske demonstreert zijn technieken: 14.00-17.00 uur
18 december – Marlieke Wijnakker – demonstratie 3Dprinten – 12.00-16.00 uur
7 januari – workshop porselein technieken volgens JAS /MV, 10.00 – 13.00 uur, €55,- p.p.
7 januari – demonstratie porselein technieken door JAS/ MV aanvang 14.30 en 15.30 uur