Schoonheid die de aarde voortbrengt
In het kader van de Floriade 2012 vraagt Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen aandacht voor het klaarmaken, eten en bewaren van groenten van eigen bodem. Klaargemaakt, ingemaakt of gepresenteerd in oogstrelende keramiek gemaakt van klei uit Tegelse én Franse bodem.

Keramiek om van te smullen: Hedendaagse gebruikskeramiek, uit Frankrijk.

24 juni t/m 30 september 2012

Deze expositie toont keramiek die bedoeld is om te gebruiken, om van te eten of om uit te drinken. Maar niet alleen de maag wordt hier verwend, deze voorwerpen zijn een traktatie voor de ogen. Deze expositie is een bloemlezing van de hedendaagse Franse gebruikskeramiek, met de meest uiteenlopende verschijningsvormen. Deze hebben in de verste verte niets te maken met het industrieporselein dat bij de Xenos of de Blokker te vinden is. Dit zijn handgemaakte borden, bekers, kommen, theepotten, kop en schotels en lepels vervaardigd in hoog gestookt steengoed of in fragiel porselein. Er zijn serviezen bij  in warme tinten met frivole decoraties en verstilde poëtische komvormen, die eerder van papier dan van keramiek lijken te zijn gemaakt. Er zijn serviezen met Barokke goudaccenten, met weelderige plantmotieven. Anderen tarten de functionaliteit en lijken te zijn opgebouwd uit gescheurd karton of zijn met zand en wilde decoraties zo ruw geworden dat van een streling van de tong  geen sprake meer kan zijn.

In totaal is van 11 verschillende keramisten werk te zien in deze expositie, deze vertegenwoordigen allen verschillende technieken en stijlen die met zorg zijn geselecteerd.  Het geheel toont een dwarsdoorsnede van de hedendaagse gebruikskeramiek  uit Frankrijk.

Daarnaast zullen historische stukken uit eigen collectie van Tegelse bodem worden tentoongesteld die gebruikt werden bij het  bereiden en serveren van vruchten en dranken van eigen bodem.

Exposanten: Suzy Atkins; Pascal Castagne; Michel Cohen; Richard Dewar; Yves Gaget; Pep Gomez; Edwige Larche, Océane Madelaine; Maryse Tavernier; Camille Schpilberg; Syliviane Voelkel.

Activiteiten bij  deze exposities:
Proeverij: “Keramiek om van te smullen”. Een smakelijke middag, met een rondleiding en uitleg over keramiek in de keuken en aan tafel. Met verrassende hapjes, geserveerd op handgemaakte keramiek. Deelnemers krijgen een stuk keramiek mee naar huis.

Aanmelden: www.tiendschuur.net. Wanneer: 25 augustus, 8 september en 29 september, van 14.30 tot 17.00 uur.
Extra data voor groepen mogelijk op  aanvraag.

Diner inclusief handgemaakt servies in Château de Holtmühle
Draaidemonstraties: 24 juni; 29 juli; 26 augustus; 30 september; 14.00 tot 17.00 uur.