“ Krenten uit de pap”
Hoogtepunten uit de collectie Doensen
20 januari t/m 7 mei 2017
In september 2016 kreeg Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen een enorme schenking van Pieter Doensen. Ruim 1300 keramische kunstwerken. Met internationale en nationale hedendaagse kunst, van autonoom werk tot design voor bekende porselein fabrieken. De collectie begint in 1950 en loopt ongeveer tot en met de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze laat de belangrijkste ontwikkelingen en kunstenaars van de hedendaagse Nederlandse en Europese keramiek zien. “Krenten uit de pap” toont de hoogtepunten uit deze imposante collectie.
Pieter Doensen (1944) komt oorspronkelijk uit Venlo en woont inmiddels al decennia lang in Utrecht. Na zijn dienstplicht ging hij in Utrecht wis- en natuurkunde studeren, met als bijvak kunstgeschiedenis. Zijn studie betaalde hij met het handelen in antiek. Na zijn studie werkte hij 23 jaar als wis- en natuurkunde leraar. Zijn vrije tijd wijdde hij aan verzamelen van kunst en antiek. Hij verzamelde: sluitzegels, elektrische en design horloges, glas en keramiek. Sluitzegels zijn een soort postzegels die omstreeks negentienhonderd tot in de jaren zestig van de vorige eeuw eerst werden gebruikt om verpakkingen te verzegelen. De elektrische en design horloge verzameling heeft hij heel grondig aangepakt. Hij heeft er een boek over uitgegeven en zijn verzameling polshorloges werd meerdere malen geëxposeerd.
In de jaren negentig stuitte hij op een verzameling keramiek van mevrouw Vermeer uit Rotterdam. Deze dame had het plan opgevat om in Rotterdam een museum te beginnen met hedendaagse keramiek. Zij ging heel systematisch te werk. Aan de hand van de toen bekende overzichtswerken kocht zij keramiek waardoor deze verzameling een mooi beeld geeft van de periode 1950 tot en met 1995. Toen haar man overleed, raakten haar plannen voor een museum in het slop. Na haar overlijden werd haar verzameling door Pieter Doensen gekocht. Toen de galerie Inart uit Amsterdam ermee ophield vulde Doensen de collectie aan met veel unica van Arabia Finland. Ook het faillissement van Cor Unum Duitsland leverde veel moois op van o.a. : Ron Arad, Gijs Bakker, Zweitse Landheer en van de uit Venlo afkomstige kunstenaar Geert Lap. Na het overlijden van J. Achterberg werd een mooie collectie Etie van Rees aangekocht. Verder verzamelde hij limited editions van Rosenthal. Deze firma huurde kunstenaars in om een unieke serie serviezen, vazen en sieraden te ontwerpen. Onder meer wist Doensen de complete serie van Johan van Loon en Jan van der Vaart bijeen te brengen. Daarnaast bevat de schenking werk van Maggi Giles, Heidi Daamen, Babs Haenen, Kameling Onnes, Pieter Stockmans, Lies Cozijn enz.Ook veel beroemde buitenlandse kunstenaars zijn royaal vertegenwoordigd: Lucie Rie, Alisson Britton, Robert Cooper, Walter Keeler, Henri Pim, Natale Sapone en Alev Siesbye e.a.
Medio 2015 wilde hij meer ruimte in zijn huis en begon hij een bestemming te zoeken voor zijn meest volumineuze collectie. Er waren meerdere musea in het land die dolblij zouden zijn met deze verzameling van ruim 1300 stukken hedendaagse keramiek, zoals het Stedelijk Museum in Den Bosch en het Boymans van Beuningen in Rotterdam. Hij was vanwege zijn Venlose roots al meerdere malen in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen geweest en is van mening dat zijn verzameling daar op zijn plaats is.
Bestuur en conservator van het keramiek museum verheugen zich enorm over deze schenking. De collectie gaat precies verder waar de laatste grote schenking ophoudt. Dat was een verzameling van het echtpaar Elemans- Boekelman, die het verhaal van de Tegelse keramiek van 1935 tot 1953 laat zien. De collectie Doensen begint in 1950, loopt tot 1995 en laat de belangrijkste ontwikkelingen van de hedendaagse Nederlandse en Europese keramiek zien.
Met werk van:
Arno Annen, Gordon Baldwin, Karen Bennicke, Mieke Blits, Wim Borst, Rob Brandt, Alisson Britton, Noor Camstra, Robert Cooper, Lies Cosijn, Heidi Daamen, Maggi Giles, Horst Göbbels, Linda Gunn-Rusell, Babs Haenen, Nirdosch van Heesbeen, Nettie van den Heuvel, Marja Hooft, Guul Jacobs, Karin Järvinnen, Walter Keeler, Michel Kuipers, Sonja Landweer, Geert Lap, Johan van Loon, Bodil Manz, David Miller, Barbara Nanning, Heleen van Nieuwland, Henri Pim, Pauline Ploeger, Jacqui Poncelet, Veronika Pöschl, Etie van Rees, Corine Ridderikhof, Lucy Rie, Johnny Rolf, Jan de Rooden, Natale Sapone , Alev Siesbye, Hein Severijns, Pieter Stockmans, Agnes Suttie, Anneke Theulings, Jan van der Vaart, Petri Voet, Irene Vonck , Diet Wiegmans, Henk Wolvers, Natscha Zaludova en vele anderen.
Pieter Doensen zal een aantal keer persoonlijk in de Tiendschuur aanwezig zijn om zijn verzameling toe te lichten. Zie voor meer info onze website: www.tiendschuur.net.
Opening:
Vrijdag 20 januari 16.00 uur.
De inleiding bij de expositie zal verzorgd worden door Pieter Doensen en conservator Sacha Odenhoven.