Salt & Potter – Expositie met internationale ‘zoute’ keramiek

28 september 2013 t/m 12 januari 2014

Dat keramiek ook pit kan hebben laat de expositie “Salt & Potter” zien met eigentijdse zoutgeglazuurde keramiek. Deze gezouten keramiek komt uit alle windstreken van Europa en Australië. De tentoonstelling omvat werk van veertien eigentijdse keramisten die allemaal houden van pittig, oftewel zout.
Extra pikant zijn de baardmankruiken met portretten van president  Obama en Queen Elisabeth van de Noord-Ierse keramist Peter  Meanley.

De keramisten voor deze expositie zijn geselecteerd in samenwerking met gastconservator Joop Crompvoets. De moderne zout geglazuurde keramiek is heel wat anders dan de traditionele Keulse pot waarin oma haar groente bewaarde. Deze hedendaagse zoutgeglazuurde keramiek laat zien dat zout niet alleen pit geeft aan het eten maar dat het ook heel mooi kan zijn.

Deze expositie is een samenwerkingsproject tussen het Töpfereimuseum Langerwehe, Duitsland en Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Voor de eigentijdse zouttentoonstelling heeft gastconservator Joop Crompvoets een zorgvuldige selectie gemaakt.

Glazuren met zout gebeurt door tijdens het stoken van de keramiek, zout of soda in de oven te brengen en te laten verdampen, waardoor deze vervolgens neerslaat en een glanzend transparante glasachtige laag op de keramiek achterlaat: een glazuur van zout.

Dit is een techniek die al ruim 500 jaar wordt toegepast vooral in het Duitse Westerwald. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde ‘Keulse potten’, grijze klei met kobaltblauwe decoraties. Vanaf ± 1800 vindt er een verspreiding plaats naar Engeland en de Verenigde Staten. Omstreeks 1900 wordt ook in de regio Tegelen-Roermond  met zoutglazuren gewerkt. In het begin alleen voor industriële toepassingen, zoals gresbuizen, voorraadpotten, enzovoorts. Vanaf ±1940 worden er onder meer in het keramisch atelier Sint Joris in Beesel ook zoutgeglazuurde kunstvoorwerpen gemaakt.

Keramist Joop Crompvoets die deze expositie samenstelde stookt graag met zout. Het geeft prachtige huiden op zijn keramische kunstwerken. Hij leerde het vak van zijn vader en past het op moderne wijze toe.

Dörte Arhenkiel draait haar werk wat ze vervolgens vervormd tot driehoekige vormen, vervolgens decoreert ze haar werk met een afdektechniek. Waarbij ze het zout gedeeltelijk vrijspel laat op uitgespaarde geometrische patronen. Maria Gezler-Garzuly komt uit Hongarije en maakt poëtische vrouwfiguren van porselein die decoreert met bloempatrone. De bloesems en de witte vrouwfiguren doen vaag denken aan Japanse geisha’s. Peter Meanley uit Noord-Ierland heeft zich laten inspireren door de oude baardman kruiken waaruit men bier dronk. Hij heeft ze groter gemaakt en er portretten van beroemdheden in verwerkt. Zo komt het dat president Obama en Queen Elisabeth te bewonderen zijn in de Tegelse Tiendschuur.

Exposanten:
De 14 exposanten van deze expositie zijn: Dörte Arhenkiel (NL), Stefan Bang (D), Petra Bittl (D), Joop Crompvoets (NL), Richard Dewar (F), Maria- Geszler-Garzuly (Hongarije), Martin Georg (D), Roz Herrin (F), Nirdosh Petra van Heesbeen (NL), Sandy Lockwood (AUS-Austalië), Peter Meanley (GB- Noord-Ierland), Michael Sälzer (D), Fergus Stewart (GB-Schotland), Ruthanne Tudball (GB).

Activiteiten bij de expositie:
17 november: Demonstratie zoutstoken in mobiele oven door Michael  Sälzer, tussen 14.00 – 17.00 uur
8 december: Lezing: Zeven eeuwen zoutglazuren – Nirdosch Petra van Heesbeen, aanvang 11.30 uur
8 december: Draaidemonstratie Nirdosh Petra van Heesbeen, aanvang 14.30 uur
12 januari: Demonstratie Petra Bittl: Van het draaien t/m het decoreren,  demo van alle stadia, aanvang 14.00 en 15.30 uur.