More art of decorating
Kunstenaars delen hun geheimen
Te zien: 18 september 2015 t/m 10 januari 2016

Keramiekcentrum Tiendschuur organiseert wederom een bijzondere expositie rondom keramische kunst. Deze keer is het een tentoonstelling naar het gelijknamige boek “Méér kunst van het decoreren”. Dit is de tweede editie van het succesvolle boek: “De kunst van het decoreren”. Het boek en deze expositie tonen een bloemlezing van de geheimen die keramisten tussen 2010 en 2014 aan het vakblad “Klei” onthulden en die in 2014 in het boek verschenen. Het is een (ver)wonderlijke verzameling van zeer uiteenlopende technieken die de keramisten zelf ontwikkelden en bereid waren te delen met het publiek. 18 kunstenaars uit 8 verschillende landen tonen verbluffende staaltjes vakmanschap. Na het boek is dit een eenmalige kans dit werk bij elkaar én in het echt te zien.

In het boek worden de technieken van 34 verschillende kunstenaars besproken. Om een goed beeld van het werk te kunnen geven van een kunstenaar is het nodig minimaal vijf kunstwerken te laten zien. Dat zou teveel werk opleveren voor de expositiezaal in de Tiendschuur. Daarom is gekozen voor een selectie van 18 kunstenaars. Deze zijn op basis van een aantal criteria geselecteerd. Het eerste criterium was dat alleen die mensen zijn uitgenodigd die niet onlangs nog in de Tiendschuur hebben geëxposeerd. Anderen zijn dus niet afgevallen vanwege het ontbreken van kwaliteit maar om herhaling te voorkomen. Verder vielen er een aantal mensen af vanwege overvolle expositieagenda’s elders. En een paar kunstenaars vielen af omdat zij inmiddels werk maken dat niets meer te maken heeft met datgene wat in het boek besproken wordt.

Een greep uit het werk dat te zien zal zijn: Martin Barnsdale maakt gebruikskeramiek met prachtige doorleefde huiden en warme asglazuren.

Daniel Boyle maakt zout gestookt gebruiksgoed, met huiden zo mooi doorlopen dat het haast plantaardige structuren lijken.

Ricardo Campos en Rosa Rosell maken gepolijste vormen met zwart op zwart decoraties die uniek zijn en soms doen denken aan oude foto’s.

Clare Conrad raakte geïnspireerd door afbladderende verf en heeft een techniek ontwikkeld die hetzelfde effect heeft op keramiek, met als resultaat fascinerende doorleefde huiden.

Silke Decker bouwt op ingenieuze wijze objecten op door ruimtelijke structuren te tekenen met flinterdunne reepjes klei.

Horst Göbbels maakt fragiele kanten structuren in porselein die hij maakt door talloze piepkleine gaatjes in het porselein te boren.

Noortje Meijerink combineert zilver met porselein. Ze maakt verfijnde juweelachtige zwart gepolijste objecten die ze decoreert met sgraffito techniek en accenten van zilver.

Martha Pachón Rodríguez decoreert met ingekleurde stukjes porselein witte porseleinen objecten met een resultaat dat aan bloemen of anemonen doet denken.

Joan Serra laat zijn werk letterlijk openbarsten om zo vulkaanachtige structuren te krijgen.

Emily –Kriste Wilcox schildert nevelige landschappen op haar werk.

En dan is er nog méér te zien…

Exposanten:
Martin Barnsdale (F), Daniel Boyle (GB), Ricardo Campos & Rosa Rosell (E), Clare Conrad (GB), Ines de Booij (NL), Silke Decker(D), Horst Göbbels (D), Lut Laleman (B), Noortje Meijerink (NL), Martha Pachón Rodríguez (I), Sylviane Perret (F), Anima Roos (B), Ana Rosenzweig (E), Tomoku Sakumoto (J), Joan Serra (E), Marc Uzan (F), Luc Vanlerberghe (B), Emily -Kriste Wilcox (GB).

De expositie wordt geopend op vrijdag 18 september om 16.00 uur.
De inleiding bij de expositie zal verzorgd worden door Mels Boom, schrijver van het boek “Meer kunst van het decoreren”.

Bij de expositie worden een aantal activiteiten georganiseerd:
Ana Rosenzweig (E) – 20 september, 10.00-13.00 uur workshop, decoreren van bekers, €55,- p.p.
Ana Rosenzweig (E) – 20 september, 14.00-16.00 uur demonstratiedecoratie technieken
Lut Laleman (B) – 11 oktober 14.00-16.00 uur, demonstratie en toelichting van haar werk en technieken
Anima Roos (B) – 7 november 10.00-16.00 uur, workshop grafische decoratie technieken, €95,- p.p.
Anima Roos (B) – 8 november 13.30-16.30 uur, demonstratie, porselein draaien en decoratietechnieken
Noortje Meijerink (NL) – 13 december 14.00-16.00 uur, demonstratie polijsten en werken met metaalklei
Luc Vanlerberghe (B) – 10 januari 14.00-16.00 uur, persoonlijke toelichting van technieken en inspiratiebronnen